Hírek

A makói választás eredménye, ahogy a vesztesek látják


A szavazók azonban máshogy gondolták, az MSZP csupán egy, a vele szövetséget Polgári Szövetség Makóért is csupán egy jelöltet juttatott az új testületbe. A Jobbik is csak listás jelöltet tudhat magáénak. Az országgyűlési választás eredményei alapján nagy reményeket tápláló Demokratikus Koalíció pedig egyet sem. A Munkáspárt pedig ezúttal is hiába próbálkozott, igaz a pártelnök szerint egyik polgármesterjelölt sem volt megfelelő számukra.

A választás eredményeiről most a vesztes pártok képviselőit kérdeztük:

– Nem tartom elsöprőnek a Fidesz győzelmét Makón, hiszen egyetlen helyen, a Tulipán utcai óvoda szavazókörben dőlt el minden. A 8 egyéni választókörzetből 6-ot ugyan elvitt a Fidesz, de az emberek most nem a jelöltekre, hanem a Fidesz-logóra szavaztak, ellentétben az eddigi választásokkal. Korábban nagyon a jelöltek személye dominált, most a párt számított. – mondta dr. Kiss Attila, a Jobbik makói elnöke a párt polgármesterjelöltje. Arra a kérésünkre, hogy hová lett a Jobbik mintegy 2000 szavazata, hiszen az országgyűlési választásokon jelöltként még 3200-an voksoltak rá, most pedig csak mintegy 1200-an, azt mondta: – Ez a kétezer választó szavazott át a pénzre, ugyanis elhitték, hogyha nem Farkas Éva lesz a polgármester, akkor nem érkezik a városba uniós támogatás. Olyan dolgokat állított ezzel a Fidesz, mintha elcsatolnák Makót Magyarországtól, azaz ebben volt egy jó nagy trükk. Ezt jól meglovagolták. Bár semmi igazságtartalma nem volt, hiszen tudjuk, hogy az uniós források jó része a megyéhez érkezik majd. Így azzal a megyei közgyűlés rendelkezik, s nem a városvezetők programja alapján osztja el, hanem úgy, hogy a megye minden települése egyenlően fejlődjék. Úgy látom, Buzás Péter szavazótábora viszont teljesen stabil volt.

Konstruktív képviselői munkára készül a Jobbik kompenzációs listáján a megyei közgyűlésen dolgozni kívánó dr. Kiss Attila lemondása után a makói testületbe került Zeitler Ádám. A legfiatalabb képviselő konstruktív ellenzéki munkára készül:
– Meglepett mind a polgármesterváltás mind a testületbe került fideszes jelöltek száma is. Majd látjuk, hogy mennyire lesz jó Makónak a képviselő-testület összetétele. Az, hogy ekkora túlsúlyba került a Fidesz, szerintem épp úgy nem jó, ahogy a parlamenti kétharmad sem az. Majd meglátjuk, hogy ez a túlsúly mit is jelent majd a városnak. Kiderül, mennyire jól tudnak majd dolgozni. Mindenesetre ez veszélyes helyzet a többség miatt. Attól félek, nehogy akkora befolyása legyen a miniszter úrnak Farkas Éva polgármester asszonyra és a testületre (utalt Lázár Jánosra), hogy emiatt Makó érdekei sérüljenek. Én és a Jobbik is arra készülünk, hogy konstruktív, építkező jellegű ellenzéki politikát folytassunk. Azaz hasonlóra készülök, mint amit a Jobbik a parlamentben folytat, ők megszavazzák amit jó az országnak, én is megfogom a helyi testületben azt, ami szerintem jó a városnak, azaz Makó és a makóiak érdekét szolgálja – mondta Zeitler Ádám.

Farkas Éva, családjával és egy ismerősükkel a Hagymatikum szavazókörében. A végeredmény jelent komoly változást.

Buzás Péter volt polgármester már veresége éjszakáján nyilatkozott a Makói Városi Televíziónak. Akkor azt mondta, hogy hiába jutott be kompenzációs listán a testületbe, de nem kíván abban részt venni. “Tisztelem a képviselői munkát, de nem az én stílusom, hogy most beüljek a padba” – erősítette meg mindezt egy nappal később a Délmagyarnak. A várospolitikától ugyan visszavonul, ám a megyei közgyűlés munkájában – ahogy tette azt a vasárnap zárult ciklusban is – most is részt vesz.

Baranyi Sándor, az MSZP makói alelnöke a 4. számú választókerületben csupán 5 szavazattal kapott ki a fideszes dr. Hadik Györgytől, így most nem jutott be a testületbe. Kíváncsiak voltunk arra, hogyan látja a polgármester választás eredményét és saját vereségét, de azt mondta, nem kívánja értékelni azt.

Mucsi Tamás, a Demokratikus Koalíció választókerületi elnöke a Facebook-on tette közzé a választás eredményével kapcsolatos véleményét: “- Makón a választási vereség meglepett bennünket, de DK-s képviselő így is ül majd a testületben dr. Török Miklós személyében. A Fidesz helyi szervezete elsöprő győzelemről beszél. 2%-kal nyerni nem elsöprő, pláne akkor, ha a többség nem ment el szavazni. Ahogy a szegediek bebizonyították, hogy az értékrendek fontosak, azt gondolom 5 év múlva a makóiak is be fogják látni, hogy az elmúlt 20 évet nem lehet kidobni. Hiszem, hogy a várost dr. Buzás Péter szellemiségében kell tovább építeni. Erre pedig csak demokraták képesek. ” – írta üzenőfalára.

Szabó Jenőné a Munkáspárt helyi elnöke nem csalódott: – Tudtam, hogy ez lesz a végeredmény. Mi nem állítottunk polgármester-jelöltet, csak támogatni szoktunk. Ám ha most lett volna egy negyedik polgármester-jelölt, akkor csak azt támogattuk volna – mondta. Hozzátette, úgy látja a Munkáspártnak van tekintélye Makón – aArra kértük szavazóinkat, hogy a szívük szerint adják le voksaikat. Sajnos, bár évek óta szeretnénk, de most sem sikerült bejutnunk a helyi képviselő-testületbe – tette hozzá.
Szabóné számára nem volt szimpatikus, hogy a pártok zsarolással igyekeztek szavazókat nyerni: – Azt szeretnénk, ha az az összeg, ami az uniós fejlesztési támogatásból jár Makónak, az érkezzék is ide, hiszen az a mi pénzünk – tette hozzá a Munkáspárt helyi elnöke.