A régi makói képviselő-testületre a vagyonnyilatkozat megtétele kötelező volt, ám azt nem kellett igazoltatniuk, hogy nincs köztartozásuk. Az új testület tagjaira ez utóbbi rendelkezés egy jogszabályi változás miatt érvényes. Akinek közülük köztartozása van, és azt nem rendezi, az automatikusan elveszti mandátumát.

A régi testület tagjainak vagyonnyilatkozata ugyan nyilvános volt, de azokat nem tették közzé a város honlapján, hanem a városháza egyik irodájának vasszekrényében őrizgették – mint valami nagy-nagy titkot. Ugyan azt bárki megnézhette volna, ám rajtunk kívül senki sem tette. Bár az iratok nyilvánosak voltak, ám betekintésüket maga a hivatali bürokrácia nehezítette meg, hiszen kérelemmel kellett fordulni a jegyzőhöz, majd a kijelölt időpontban tették elénk az iratokat. Ráadásul el kellett aláírásunkkal ismerni, hogy megnéztük azokat.

Az új városvezetés nyitottságot ígért már megválasztása előtt, így várható, hogy a köz érdekében dolgozó városvezetők és az új polgármester ugyanúgy közzéteszi vagyonnyilatkozatát a város honlapján, ahogy az a parlamenti képviselők vagy a kisebb-nagyobb városok képviselői is teszik minden évben.
 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest