Kedden délelőtt tető-felújítási munkálatok közben csaptak fel a lángok a vásárhelyi Madách utca egyik családi házában.
A tetőhéjazat és a tetőszerkezet közötti bitumenes réteget gázperzselővel melegítették, ekkor kapott lángra a tető egy része. A műveletirányítás a hódmezővásárhelyi egységeket riasztotta, akik négy járművel, összesen tizenkét tűzoltóval érkeztek a helyszínre. Az oltási munkálatokban részt vett a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is. A tüzet közel egy óra alatt sikerült megfékezni, majd a tűzoltók hőkamerával vizsgálták át a tetőszerkezetet és a födémet.

Délután Szegeden, a Bérkert utca egyik lakóházának melléképületében ütött ki tűz. A tűzoltók kiérkezése előtt két gázpalack is felrobbant. A helyszínre a szegedi egységek érkeztek, de a műveletirányítási központ a helyszínre riasztotta a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot is, akik átvették az oltási munkálatok vezetését. A lángok átterjedtek a tetőszerkezetre is. A tűzoltók az oltás közben egy acetilén-, és egy oxigénpalackot is találtak a melléképületben. Az acetilént (a köznyelvben: dissous, disszu) tartalmazó tartályokban a melegedés közben visszafordíthatatlan reakciók indulnak be, melyek hűtés hatására sem lassulnak, ami végül a palack robbanásához vezet.

A robbanásnak a sűrűn lakott területen beláthatatlan következményei lehettek volna, a tűzoltók ezért a tartályt – rendkívül óvatosan – a Maros partjára szállították. A töltésnél, veszélytelen környezetben, a helyszín biztosítása mellett a rendőrség mesterlövészei kilőtték a veszélyessé vált palackot. A tűzben személyi sérülés nem történt, de az anyagi kár jelentős – tudtuk meg – Tátrai János tűzoltó alezredestől, a megyei katasztrófavédelem helyettes szóvivőjétől.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest