Makó

Az Espersit-házban „éjszakáztak” a makói tanárok


Oláh Nóra – Makó

A 2013-ban hagyományteremtő céllal elindított program idén is folytatódott, így az elmúlt hét végén országszerte nyíltak ki a múzeumok és kiállítótermek kapui, kifejezetten a pedagógusok előtt, azzal a céllal, hogy kellő inspirációt kapva alkalomadtán minél többen térjenek vissza közülük – természetesen a diákjaikkal együtt.

Makón az Espersit-házba várta az érdeklődő kollégákat a József Attila Könyvtár és Múzeum két munkatársa, Pintér Attiláné múzeumpedagógus és Apjok Vivien néprajzos muzeológus. A megjelentek a rájuk váró feladatokhoz előbb csoportokat alakítottak, méghozzá egy ötletszerű rendező elv (születési hónap és nap sorrendje) szerint. A különböző tesztlapok megoldása aztán elmélyült helyszíni „adatbúvárkodást” kívánt mindenkitől, hiszen a helyes válaszokhoz szükséges információkat ezekben a helyiségekben lehetett megtalálni. Többek között fel kellett deríteni Espersit János baráti körét, megkeresni, milyen újságok jelentek meg Makón az 1910-es években és utánanézni annak, hogy 1905. szeptember 25-én milyen előadás – és milyen páholyjegy-árak mellett – zajlott a Hollósy Kornélia Színházban. Móra Ferenc és Juhász Gyula idézeteinek szétválogatásában ugyancsak a helyi kiállítás „súgott” a játékosoknak. De fel kellett sorolni a „kultúrbarlang” alkotóit, sőt József Attila napirendjének egyes pontjait is.

A költő múzsái is felismerhetővé váltak a képek összeillesztése után, ehhez már csak ki kellett rakni a hozzájuk írt (szintén darabokban „várakozó”) verseket, és időrendbe helyezni azokat. A lúdtollal-tintával való körmölés gyötrelmeit is megtapasztalhatták az egyébként valószínűleg hivatásszerűen gyöngybetűket produkáló oktatók – akik nem csüggedtek el már az első pillanatban, azok leírhatták ezzel a korabeli íróeszközzel a Megfáradt ember című vers mindenki által jól ismert sorait (a végére minden bizonnyal megfáradva…) Majd sorra fény derült az egyes feladatok helyes megoldására és a hajdani „bárszekrényke” titkára is – az interaktív tárlatjárás pedig kötetlen, kedélyes beszélgetéssel zárult.

További képeink: