Hírek

Ki lesz Makó polgármestere? Szoros végeredményre számítanak a választók


– Mindenféleképpen új szeleknek kellene fújniuk Makón, mert ugyan szép épületeink lettek, de a fiatalok továbbra sem itt képzelik el a jövőjüket, s kellő munkahelyek nélkül már a középiskola elvégzése után elköltöznek innen – közölte markán véleményét a SZIGNUM-ban már kora reggel leszavazó egyik helybéli. Véleményére azonnal érkezik az ellenvélemény is, vitapartnere azonnal azt mondja, hogy maradnia kellene a jelenlegi városvezetésnek, hiszen az eddig már bizonyított.

Az általunk szúrópróba szerint megkérdezett több mint 40 helybéli közül egy a jobbikos polgármesterjelöltet látná szívesen a város élén, két nyugdíjas és egy középkorú asszony Buzás Pétert tartja megfelelőnek, a többiek szerint azonban egyértelmű, hogy Farkas Éva a jövő záloga. Abban azonban mindenki egyetértett, hogy Buzás Péter és Farkas Éva közt dőlhet el, ki lesz Makó polgármestere a következő fél évtizedben. És mindenki szoros végeredményre számít. A testület összetételét azonban senki sem akarta megtippelni.

– Jelentős támogatást kapott Farkas Éva, hiszen három miniszter után a miniszterelnök is személyesen jött el, hogy őt, illetve a makóiak által összeállított programját biztosítsa támogatásáról – idézte fel a hét történéseit egy névtelenséget kérő makói asszony a piacon. Egy másik asszony szerint azonban nem a program, hanem a jelöltek személye fog számítani, illetve az, hogy a szavazók milyen korúak. A legidősebbeknek ugyanis már teljesen mindegy, hogy fejlődik-e a város vagy sem, ezért is támogatják Buzás Pétert, aki ért a nyelvükön.

A végeredmény azonban majd csak 7 órás urnazárás után kezdődő szavazatszámlálás befejezése, majd a választóköri eredmények összesítése után válik ismertté.

Farkas Éva polgármesterjelölt családjával, azaz férjével és lányával egyenesen a vasárnapi miséről érkezett délelőtt a Hagymatikumban található 21. számú szavazókörbe, hogy férjével leadják voksukat.

Farkas Éva és férje voksát Eszter lányuk dobta az urnába.

A makói szavazás egyik érdekessége, hogy a József Attila Múzeumban ugyanaz a férfi érkezett elsőként a voksolásra, aki első volt a tavaszi országgyűlési, majd az európai uniós választásokkor is.
Folyamatosan érkezte a választani akarók délelőtt a József Attila Gimnáziumba, igaz akadt köztük olyan, akinél a bizottság előtt derült csak ki, hogy még 2012-ben lejárt a személyi igazolványa, őt arra kérték, hogy menjen el a jogosítványával, mert azzal is igazolhatja magát (természetesen a lakcímkártyájával együtt).

Buzás Péter feleségével, illetve gyermekeivel fél 11-kor érkezett az Erdélyi püspök utcai 7. szavazókörbe, hogy – adategyeztetés után – szavazhasson. Azt mondta: az előző helyhatósági választásokon már a voksok felénél eldőlt, ki lesz a polgármester, most is erre számít.

Buzás Péter feleségével, András fiával és Anna lányával a szavazóurnánál.

Reggel 7-ig egyébként 308-ad adták le voksukat, mely az összes szavazó 1,56 százaléka. A 9 órára már a 2099-en, a választásra jogosultak 10,66 százaléka az urnák elő járul. A szavazók száma délután 1 órára 5457-re emelkedett, ez a szavazásra jogosultak 27,71 százalékát jelentette. A legszorgalmasabb szavazóknak eddig azok számítanak, akik a Bajza utcai egykori iskolaépületben berendezett 10. számú szavazókörben voksolhatnak, Délután 1-ig itt a névjegyzékben szereplő 1045 választó közül összesen 350-en (azaz a névjegyzékben lévők 33,49 százaléka) jelentek meg.

A legkevesebben – összesen 170-en – a Justh Gyula utcai orvosi rendelőben berendezett 5-ös számú szavazókörbe mentek el. Ez az ottani 756 választásra jogosult 22,49 százalékát jelenti.

Rendkívüli eseményről eddig nem kaptunk hírt. Aki ezután megy szavazni, az lakcímkártyáját és személyi igazolványát (útlevelét, vagy jogosítványát) ne felejtse otthon. Diákigazolvánnyal, gyári belépővel ugyanis nem lehet szavazni