Előzőleg a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) azt közölte, hogy rosszul lett és meghalt egy nem jogerősen elítélt fogvatartott a Szegedi Fegyház és Börtön II. számú objektumában.

A BvOP sajtóirodája közleménye szerint a felügyeletnek a fogvatartott zárkatársai jelezték, hogy a férfi péntek este 19 óra 39 perckor elvesztette eszméletét. A börtön ápolója azonnal megkezdte a férfi ellátását, ezt a kiérkező mentőszolgálat munkatársai folytatták, a fogvatartott életét azonban nem sikerült megmenteniük.

A rendőrség első helyszíni vizsgálata kizárta az idegenkezűséget, a halálesetet közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálják. A büntetés-végrehajtás a haláleset körülményeinek feltárására vizsgálatot indított.
Az elhunyt hozzátartozóját értesítették – írta a BvOP, hozzátéve, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény szerint a büntetés-végrehajtási szervezetnél keletkezett, az érintettel kapcsolatba hozható személyes adat bűnügyi személyes adatnak minősül, így arról további tájékoztatás jelen esetben kizárólag az elhunyt hozzátartozójának írásbeli engedélyével adható.

A rendőrség honlapján a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szombat délelőtt azt írta: a Kecskeméti Rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja a haláleset körülményeit.
A Hír 24 azt írta: több forrásból is úgy értesültek, hogy a szóban forgó fogvatartott az az osztrák férfi, aki Hummer terepjárójával halálra gázolt egy rendőrt két éve. Információik szerint vélhetően öngyilkos lett – tették hozzá.
A Szegedi Törvényszék idén szeptember 25-én első fokon tizenöt év fegyházbüntetést szabott ki a korábban 15 alkalommal büntetett, 36 esztendős, autószerelő végzettségű Thomas Robert Bindbergerre. A bíróság hivatalos személy ellen elkövetett emberölés, intézkedést végrehajtó rendőr sérelmére, felfegyverkezve, folytatólagosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntettében mondta ki bűnösnek a férfit, akit tíz évre eltiltott a közúti járművezetéstől és tíz évre kitiltott Magyarország területéről.

Az ítélet szerint a férfi 2012. október 11-én Hummer terepjárójával három másik járművel konvojban a 43-as úton a nagylaki átkelő felől Makó irányába tartott. A vádlott megpróbált leszorítani az útról egy traffipaxos rendőrautót, amelyből a konvoj egyik tagját bemérték. A rendőr segítséget kért két motoros rendőrjárőrtől, akik igyekeztek megállítani a Hummert. A vádlott az egyik megkülönböztető jelzést használó motorost is megkísérelte leszorítani, neki is ütközött terepjárójával a rendőr járművének.
A rendőrjárőr célzott lövéseket adott le a terepjáró kerekeire. A járőr társa, Kenéz Imre Apátfalva belterületén – hogy megállásra bírja a férfit – motorkerékpárjával keresztbe állt a terepjáró előtt. A vádlott előbb megállt, majd egy hirtelen gázadással elindult, és elütötte a járőrt.

A rendőr olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítás közben elhunyt. A vádlottat az áldozat járőrtársa próbálta megfékezni, a férfi azonban késsel támadt rá, majd igyekezett megszerezni a sérült rendőr fegyverét is. A vádlottat végül – csaknem negyedóra alatt – egy civil közreműködésével sikerült legyűrni, a rendőr többször is használta fegyverét, ennek következtében a férfi súlyosan megsérült.

A vádlott és védője korábban a felmentés, illetve a büntetés enyhítése érdekében jelentett be fellebbezést. Juhászné Prágai Erika, a Szegedi Törvényszék szóvivője szeptember 30-án azt közölte: az ügyész az elsőfokú ítélettel szemben súlyosítás érdekében jelentett be fellebbezést.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest