Makó

A citerás hagyományok hét kiszombori őrzője


Oláh Nóra – Makó

– Hogyan indult útjára a csapat, és kik asszisztáltak a kezdő lépéseknél?
– Az együttes 2013 februárjában alakult a népzenei hagyományokat kedvelő és folytatni kívánó tagokból. A csoport verbuválásában fontos szerepe volt Szikszai Zsuzsannának, a kezdeti próbahelyszíneket Moldovánné Irénke biztosította a számunkra, míg Rónainé Török Csilla (a Dózsa György Általános Iskola ének-zene és rajz tanára) néhány citerával segítette a gördülékeny elindulást. 2013 decemberében a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör jótékonysági koncertet és a citeracsoportnak támogatókat, adománygyűjtést szervezett. Működésünknek új lendületet adott fő mecénásunk, Husztik György gesztusa, melynek köszönhetően sikerült új hangszereket vásárolni, de ugyancsak egy citerával gyarapodott a készletünk Tőtős Hortenziának, a Makói Magán Zeneiskola néptánctanárának köszönhetően is.

– Kik az együttes tagjai?
– A citerazenekart négyen alapítottuk: az akkor mindössze 9 éves, néptáncot tanuló diák, ifj. Majoros Zoltán (prím citera, ének), édesapja id. Majoros Zoltán, aki tenor citerán játszik, emellett ő az együttes kapcsolattartója és titkára – civil foglalkozását tekintve a vasútnál vezető jegyvizsgáló -, a prím citerán muzsikáló műszerész, Szőke Dénes, jómagam pedig tenor citerán játszom és énekelek. Később csatlakozott hozzánk a szólóénekesünk, a most ugyancsak 10 esztendős „veterán” néptáncos Horváth Sándor, valamint a férjem, az ugyancsak a Magán Zeneiskolában tanító Papp Miklós, aki itt nem a megszokott tubát, hanem a citerazenekarok elmaradhatatlan ritmushangszerét, a köcsögdudát „kezeli”. Hetedik tagunk a tenor citerás katona, Bokor Mihály éppen Koszovóban teljesített szolgálatot, amikor egy internetes oldalon hallott minket, és megkérdezte, beszállhatna-e ő is a csoportba? Nem is érkezett készületlenül, ugyanis az igenlő válasz hatására még odakint saját kezűleg készített hangszert magának, és azon gyakorolt. Az első közös fellépésünkkor, a kiszombori falunapon ugyancsak nagyon igyekezett – épp akkor született első gyermeke, Nimród

– Hogyan, milyen programok és tervek között tölti napjait a Kiszombori Hagyományőrző Citerazenekar?
– Heti rendszerességgel, vasárnap 15 órától tartjuk próbáinkat, igaz változó helyszínen: eleinte az idősek házában, majd a lakásunkon, most pedig a régi kultúrházban. Jó néhány fellépés áll már a hátunk mögött: Kiszomboron falunapok, közösségi napok, néptánc bemutatók valamint a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör rendezvényein láthatnak bennünket az érdeklődők. De szerepeltünk Algyőn, a Szegedi Vasutas Napon és a Sarud Arató Fesztiválon is. Az együttes tagjai a fellépések alkalmával a Magyar Kézműves Remek címmel kitüntetett hódmezővásárhelyi citerakészítő mester, Szakál László hangszerein játszanak. Jó kapcsolatot ápolunk az Algyői Hagyományőrző Citerazenekarral, az Apátfalvi Citerazenekarral, a kiszombori Nótafák énekes csoportjával, illetve az iskola énekkarával. Fontos további lépcsőfoknak tartjuk a szakmai megmérettetést, ezért az elkövetkező évek tervei között szerepel egy népzenei minősítő is.