Makó

Orbán Viktor: a Farkas Éva vezette Makó mögött állok!


Korom András – Makó

– 8200 milliárd forintos európai uniós forrásokhoz jutott az ország a 2014-2020-as uniós ciklusban. Mire számíthat ebből Makó és a térségben lévő 15 kistelepülés?

– Ez elsősorban a makóiakon és a környékbelieken múlik, mert Budapestről nem lehet megmondani, hogy mi jó az itt élők számára. Azért választanak maguknak vezetőket, hogy a város megfogalmazza, mit szeretne, mihez van ereje és mihez kér segítséget. A mi jelöltünk, Farkas Éva kiváló programot állított össze, azt mondja: új korszakot kell nyitni Makón. A programját áttanulmányoztam, Lázár János miniszter úrral át is beszéltem, hiszen a vége egy komoly összeg, majdnem húszmilliárd forint fejlesztési támogatásról van szó. A makóiak programja készen áll, ha megválasztják a polgármester-jelölt asszonyt, akkor lesz mögötte miniszter, hiszen ez Lázár János választókerülete, és mögötte lesz a miniszterelnök is, akinek a segítségével ezt a programot meg lehet valósítani.

– A kormány határozott céljának tűzték ki a munka-alapú társadalom megvalósítását. Milyen lépések tehetők ennek érdekében a makói, azaz a határmenti térségben, ahol inkább a mezőgazdaság dominál?

– A legfontosabb dolog: munka nélkül nincsen pénz! Az nem hullik az égből, dolgozni kell érte. Arra próbálunk lehetőséget teremteni az embereknek, hogy ne mástól várják a segítséget, hanem legyen reális esélyük arra, hogy munkájukból tisztességes életminőséget biztosítsanak maguknak és családjuknak. Meggyőződésem, hogy ez gazdasági, de lelki program is, mert a nem munkára, hanem pénzosztogatásra, vagy banki spekulációkra épülő gazdaságoknak nincs többé jövőjük Európában. De annak a közösségnek sincs jövője, amelyben az emberek nem keresik a munkalehetőséget, hanem azt várják, hogy valaki más segítse meg őket. Segíts magadon és az Isten is megsegít! – ez egy régi magyar, és milyen igaz bölcsesség! Tehát a legfontosabb, hogy lélekben készen álljanak a makóiak és a környékbeliek, hogy ha nyílik munkalehetőség, azt meg is ragadják. Komoly élelmiszeripari fejlesztések indulnak az egész országban, és nagy összegekkel támogatjuk majd a gazdákat is annak érdekében, hogy korszerűsíteni tudják a termelésüket. A mezőgazdasági háttérrel rendelkező vidéki városok előtt nagyszerű fejlődési lehetőség áll.

A miniszterelnök szerint ami eddig Makón történt, afölött már eljárt az idő. Fotó: Szilágyi Gergely

– Lázár János már a tavaszi választások előtt felajánlotta, s azóta többször is megismételte, hogy a kormány 10 évre átvállalná a Hagymatikum jelenleg 140 milliós veszteségét, hogy a felszabaduló összeg a munkahelyteremtésre fordítódjék. Makovecz Imre a helyi könyvtár átépítését célzó tervei is szerepelnek a Makovecz-örökség ápolásáról szóló kormányzati tervek között. Miért támogatja a kormány a Makovecz-örökség makói megvalósítását?
– Makovecz Imrét és művészetét itthon sokan csodáljuk, de a nagyvilág számára is komoly értéket jelent. Épületeit a sajátos magyar látásmód ihlette, ilyeneket máshol nem találunk, egyéniek. Az uniformizálódó világban az egyedi épületeket teremtő építészeti stílusok mindenhol nagyon érdekesnek, kelendőnek számítanak. Ha Makót sikerül korszerűsítenünk, akkor biztosan búcsújáró hellyé válik. Mindenki, akit érdekel a kultúra, a magyar szellem kifejeződése az építészetben, eljön Magyarországra, és megcsodálja ezeket az alkotásokat. Makónak komoly gazdasági előnye származhat abból a jövőben, ha ezt a hagyatékot sikerül méltó módon befejezni és fenntartani – nem beszélve az önbecsülés növekedéséről és a dicsőségről. A kormány ehhez segítséget nyújt. Meghirdettünk egy Makovecz-életmű programot, országszerte próbálunk segítséget nyújtani a Makovecz-épületek látogathatóvá tételéhez. Makón ebben az ügyben eddig elzárkózást tapasztaltunk. Nem tisztem, hogy beleszóljak a helyiek életébe, dolgaiba, de egy biztos: ami eddig történt, afölött már eljárt az idő. Nagyon ritkán állnak együtt úgy a csillagok, hogy a polgármesterjelölt, az országgyűlési képviselő, aki miniszter is, és a miniszterelnök is elkötelezett Makó jövője mellett. Most pedig ez a ritka helyzet állt elő. Azt javaslom a makóiaknak, hogy tegyenek pontot a múltra és nyissunk egy közös új korszakot!

– Farkas Éva, a Fidesz-KDNP makói polgármesterjelöltje a kormánnyal és személyesen Önnel is egyeztette választási programját. Miért fontos, hogy Makón teljesen megújuljon a városvezetés?
– Még a legjobb városvezetésekkel is előfordul, hogy egy idő után elfáradnak. A sportban is van fáradásos törés, de az építészetben és a mérnökök világában is ismert, ott anyagfáradásnak hívják. Van úgy, hogy – bár a dolgok elviselhetően mennek – az emberek azt mondják: ebből elég volt, most már változtatni kell! Ez nem valaki ellen szól, hanem a városban élők jövőjéért történik. Azt hiszem, Makón is beállt ez a helyzet. Az emberek ilyenkor új jelöltek és polgármesterek felé fordulnak. Ilyen hangulatot érzek Makón, ezért javaslom Farkas Évát a makóiak figyelmébe!