Makó

A közösség erejéről a Makó Polgári Szalonban


A Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató vezetésével folyt könnyedebb hangulatú ma este a Korona szállóban rendezett beszélgetésen Farkas Éva, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje, Kocsis Máté, Józsefváros fideszes polgármester, Szentpéteri Csilla zongoraművész, Makó arca és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője árultak el önmagukról, családjukról is számos, egyébként eddig csak kevesek által ismert dolgokat.

Így derült ki mindjárt az oldott hangulatú beszélgetésen, hogy a 60 százalékban makói, 40 százalékban vásárhelyi gyökerekkel rendelkező, de Pesten született Kocsis Máté és felesége november 7-re várják első születendő gyermeküket, aki vagy Vince, vagy Zétény vagy Kristóf keresztnevet kapja majd.

A makói Szentpéteri Csilla elárulta, hogy édesapja nevelte fel, akivel számos összetűzése volt kamaszkorában. Édesapja őt azóta is fiamnak szólítja, míg ő imádni való börtönparancsnokának nevezte – szigorúsága miatt.
Lázár János 10 és 5 éves kisfiairól szólva elárulta azt is, hogy a nagyobbik, János Boldizsár a nyáron kijelentette, hogy ő pedig átússza a Balatont, s a távot 2 óra 27 perc alatt meg is tette. – Nem vagyok szigorú apa, már csak azért sem, mert a politika, illetve a munkám miatt sokat vagyok távol otthonról, annak ellenére, hogy nem költöztem a fővárosba, családommal ma is Vásárhelyen élek. A feleségem helyettem is küzd a két fiunkkal – mondta.

Farkas Éva polgármesterjelölt pedig elárulta, hogy a legutóbbi makói vállalkozói fórumon Kaposvári Józseftől kapott magassarkú cipőt ugyan titokban felpróbálta már, de azt hivatalosan csak október 13-án veszi fel, amikor bemegy a városházára, hogy átvegye az önkormányzat vezetését. Hozzátette, ugyan a magas sarok miatt kicsit botladozni fog, de majd képviselőtársai támogatják.
Azért komolyabb témákat is érintettek a vendégek a közel kétszáz főnyi érdeklődő előtt. Lázár János szerint fontos, hogy hová teszi a mércét az az ember, aki a választók bizalmából vezet egy közösséget. Kijelentette, hogy a “Merjünk kicsik lenni!” politikája nem használ a közösségnek. A települést hosszabb ideje irányító városvezető pedig rányomja a személyisége bélyegét a közösségre. Pedig – hangsúlyozta – a minőségről sosem szabad lemondani. Az, mi valósul meg egy városban vagy mi nem, elsősorban, az elhatározáson, nem a pénzen múlik – fogalmazott. Lázár János hozzátette: a város utcáin (főleg az Úri utcán) sétálva jól látszik a város nagysága, s az, hogy mások a keretek, mint ahogy ma élnek benne.

– Makónak olyan polgármesterre lenne szüksége, aki kulturális értelemben felébreszti a települést “Csipkerózsika-álmából” – jelentette ki – hiszen az adottságai sokkal többre teszik érdemessé. A helyhatósági választás tétje ezért itt nem csupán az, hogy ki nyer, hanem az is, hogy mi lesz a közösség a sorsa.
Minderre jó példa Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere. A Fidesz kommunikációs igazgatói posztját is betöltő politikus azt mondta, néhány év alatt az egykori megosztottságban lévő VIII. kerületben sikerült megteremteni az egymáshoz ragaszkodó emberek Józsefvárosát.

Farkas Éva elárulta: azért vállalt politikai szerepet, hogy munkájával jobbá tehesse a városban élő, nehéz sorsú családok életét, s megszüntesse az intézmények és a civil közösségek széttagoltságát. Polgármesteri programját a makóiak kérései, igényei alapján állította össze, legfontosabb feladatának – a munkahelyteremtés mellett – az erős makói közösségi szellem megteremtését tartja.