Hírek

Családi nappal zárult a SZIGNUM 100 milliós felújítása


Lázár János a felújított Szent István Egyházi Általános Iskola és Gimnázium átadó ünnepségén a kormány nevében arra biztatta a történelmi egyházakat, hogy még több társadalmi missziót, közösségszervező és közösségépítő munkát vállaljanak. Az ország jövője a tudás mellett azon múlik, “képesek leszünk-e összetartó közösséggé válni” – mondta.

A térség országgyűlési képviselője szerint a 21. században  nem sokat ér a versenyképes tudás a hit és az elkötelezettség nélkül. A modern oktatás nevelés is egyben, hiszen a hatéves korában az oktatási rendszerbe kerülő gyermek számára  egyaránt fontos a tárgyi tudás és a lelki támogatás is.

– A kormány, amikor a hazai és az európai adófizetők pénzét osztja, különös figyelemmel lesz arra, nem elég önmagában csak tudást biztosítani, értéket is kell teremteni. Az értékteremtő tudás és a szeretetközösség létrehozása különleges támogatásban részesül majd – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

– Aki fát ültet, iskolát és templomot épít, az a jövőnek dolgozik – mondta Kiss-Rigó László. A szeged-csanádi püspök emlékeztetett arra, hogy hamarosan ezeréves fennállását ünnepli, az egyházmegye első püspöke, Szent Gellért, a tanárok, tanítók és pedagógusok védőszentje.

–  Ezért is  volt öröm, hogy az egyházmegye, ha ideiglenesen is, a csaknem háromszáz éves makói katolikus oktatási intézmény fenntartója lehetett. És bár átadta az iskolát a Boldogasszony Iskolanővéreknek, erkölcsileg és anyagilag továbbra is segíti működését – mondta.

Az uniós támogatással megvalósított beruházás során az iskola régi épületszárnyának udvar felőli része és az új épületszárny teljes egészében hőszigetelt külsőt, korszerű nyílászárókat kapott, megújult a fűtésrendszer. Az új épület tetőzetén elhelyezett csaknem száz napelem pedig az intézmény villamosenergia-fogyasztásának jelentős részét fedezni fogja.

Az ünnepségen a kivitelezők a felújított intézmény kulcsait Lobmayer Ágnes M. Juditnak, a SZIGNUM-ot fenntartó Boldogasszony Iskolanővérek tartományfőnöknőjének adták át. Ő Kiss-Rigó László és Lázár János társaságában vágta át a nemzetiszín szalagot, majd a kulcsokat elfordítva az épület két ajtót kis kinyitva szimbolikusan is birtokba vette a felújított épületet.

További képeink: