Makó

Kiss Attila a dolgozni, alkotni akaró makóiakban hisz


Korom András – Makó

– Miért méretteti meg magát, s milyen választási eredményre és testületi összetételre számít? – kérdeztem dr. Kiss Attilát, a Jobbik makói polgármesterjelöltjét.
– 2011-ben lettem a makói alapszervezet elnöke. Azóta folyik építkezés a szervezetünknél. Éppen ezért soha nem használnám a megméretés szót, mivel mi szolgálatra jelentkezünk. Sokunknak nem tetszik, ami nemzetünkkel és szűkebb környezetünkkel történik. 2014 áprilisában 3200 makói gondolta úgy, hogy a Jobbik és én alkalmasak vagyunk arra, hogy ezt a térséget szolgálja a magyar parlamentben. Ennek a gondolat mentén hiszek abban, hogy Makón tényleg megtörténik a rendszerváltozás, és egy merőben új testület fog felállni. Makón nem az a kérdés, hogy Fidesz vagy a bukott baloldal nyernek, hanem az, hogy mit veszített a város az elmúlt 20 évben, és mit veszít a  azzal, ha tovább épül a narancs birodalom. A megosztottság mindkét esetben ugyan úgy folytatódni fog. Én a dolgozni, alkotni akaró makóiakban hiszek. Akik jó emberek, azok magyarnak is kiválóak, akik nem jó emberek, azok magyarnak is alkalmatlanok. Hiszek a Jobbik és jómagam választási győzelmemben. Azt kívánom Makónak, hogy az alkalmatlan testületet képes legyen leváltani, képes legyen azt mondani, hogy akik nem dolgoztak évek óta a közösségért, azokra nincs szükség. Ha belegondolunk, az elmúlt 20 évben létrejött beruházások vagy kormányzati célból valósultak meg, például az autópálya, vagy olyan felújítás, rekonstrukció volt, amelyet egyébként is el kellett volna végezni, például a főtér felújítása, járdák építése.

– Az ígérte, hogy a Makóra érkező 58 milliárdos fejlesztési pénz hatékony felhasználásán lesznek. Mit jelent mindez?
– A politikusok az átkosban hazudtak, 1990-től kezdve pedig csúsztatnak. Hallottunk 5-58 milliárd forintig terjedő fejlesztési pénzekről. Hogy ebből mi fog megvalósulni, az a városhoz lojális vezetésen, szakértelmén és rálátásán fog múlni. Jómagam és a Jobbik is mindent meg fog tenni, hogy azok a pénzek, amelyeknek itt a helyük, ide is érkezzenek és természetesen itt is maradjanak. Az eddigi gyakorlattal szemben ne vándoroljanak békési, vagy nyíregyházi vállalkozók zsebébe. Ügyelni fogunk ennek fényében arra is, hogy az összes korrupciós csatorna bezáródjon. Az eddigi felelősöket pedig el fogjuk számoltatni! A konkrét elképzeléseim pedig a következők: Hagymakutató Állomásra épülő Integrált Mezőgazdasági Fejlesztési Központ létrehozása, 50 méteres, fedett úszómedence építése, az üresen álló épületek hasznosítása makói vállalkozók bevonásával, a közmunka bevonása a termelésbe, önellátó város kialakítása, a szociális ellátásokért fizetendő térítések csökkentése. És természetesen van még sok más is, de ehhez el kell olvasni a Návay-tervet, ott részletesen le van írva minden.

– A Návay-terv keretében minden választókerületre külön programot dolgoztak ki. Mi lenne Ön szerint a legsürgősebb teendő a város egészére nézve?
– A Návay-terv pontos és fontos irányokat jelöl ki. A kampány során a többi jelölttől is hallottunk a munkahelyteremtésről, csak azt nem közölték, hogy ezt milyen formában képzelik el. Tudom, hogy Makó felemelkedésének záloga a makói vállalkozó. Ha tisztában vagyunk a közgazdasági mutatókkal, tudnunk kell, hogy egy helyi termék, vagy szolgáltatás 10-15 százalékkal is drágább lehet, de a helyi gazdaságra gyakorolt hatása így is pozitív mérleggel bír.

– A jelöltbemutatójukon azt mondta: “Elengedhetetlen, hogy az önkormányzat nagyobb szerepet vállaljon a gazdaságfejlesztésben, akár a turizmus, akár a mezőgazdaság területén.” Mit értett ez alatt?
– Úgy képzeljük a helyi gazdasági felemelkedést, hogy élünk az alaptörvény által biztosított lehetőséggel, miszerint a helyi önkormányzatok vállalkozhatnak. Olyan társaságok létrejöttét segítenénk elő, amelyek helyi vállalkozókkal közösek és részt vesznek a város működtetésében, mezőgazdasági termelést, kutatást végeznek, de akár a vendéglátás területén is a piac fontos szereplői lehetnek. Ezekbe a cégekbe az önkormányzat vagyonával és lobbi erejével száll be, a helyi vállalkozók a munkájukkal és a szaktudásukkal.

– Elképzelhetőnek tartja-e hogy a választások után koalíciót köt a Jobbik valamelyik másik politikai erővel?
– A koalíció politikailag elképzelhetetlen, emellett Makónak is ártana, ha megalkudnánk a riválisokkal. Kizárólag emberekben gondolkozom, és, igen vannak olyanok, akikkel együtt lehet dolgozni. A régi testületi tagok közül szinte senkit nem tudok említeni, aki bizonyította volna, hogy saját építő gondolattal rendelkezik. Ők igazán megélhetési képviselők. Ilyenekre nincs többé szükség!