Makó

Farkas Éva életteli, élhető Makót teremtene


Korom András – Makó

– Egyéni képviselőjelöltként egyszer már megmérette magát, most a polgármesteri posztért folyó küzdelembe száll be. Milyen személyes okok miatt teszi?

– 25 éve tevékenykedem Makón és a Makói Járásban pedagógusként, intézményvezetőként és tankerületi igazgatóként. Ezen alkalmak és életperiódusok kiváló alkalmat kínáltak számomra, hogy a társadalom minden szereplőjével kapcsolatba kerüljek. Úgy ítéltem meg, hogy a jelenlegi városvezetés elfáradt, ötlettelen és stagnál Makó, mint város. Kétkezi munkások között nőttem fel gyermekként, a hasonló sorsú makóiak életét, a makói családok életét szeretném jobbá tenni. Tapasztalataimmal egy dinamikusabb várost képzelek el szakmai csapatmunkával, a város lakóit bevonva döntéshozatalainkba. Mivel itt élek és itt is szeretnék megöregedni, az a célom, hogy élhetőbb várost alakítsak ki minden önkormányzati feladat tekintetében.

– Melyek programja legfontosabb elemei?
– A munkahelyek teremtése, a makói vállalkozók, gazdálkodók helyzetbe hozása lesznek a legfontosabb kulcsfeladataink. Perspektívát és életcélokat kell kínálni ahhoz, hogy érdemes legyen Makón élni, így megakadályozzuk a fiatalok elköltözését is. A Makói Gazdaságfejlesztési Program, munkahelyvédelmi akcióterv, az Agrárcentrum létrehozása mind ezt a célt szolgálja. Közoktatási szakemberként megélve fiataljaink elvándorlását a városból, ugyanilyen hangsúlyos elemnek tekintem megtartásukat, ezért indítjuk el a Makó számít Rád! programot, melyben olyan juttatásokat, lehetőségeket biztosítunk fiataljainknak, melyek egyértelművé teszik, hogy velük együtt élve szeretnénk újjáépíteni a várost. Az időseinknek szóló juttatásokkal pedig hálánkat és megbecsülésünket szeretnénk kifejezni, amiért Makó városát felépítették. Nagyszabású városépítést kezdeményezünk mind a kulturális, szociális, egészségügyi, sport és turisztikai területen, hogy Makó valóban egy nyüzsgő és életteli várossá váljon. A Biztonságos Makóért Programmal és az Egészséges Makóért Programmal nemcsak ezen területek fejlesztéseit kívánjuk szolgálni, hanem a rendőri szakma és az egészségügyi dolgozók munkájának becsületét is szeretnénk növelni. Az országos rezsicsökkentéssel párhuzamosan városi rezsicsökkentést indítunk el.

– Mit szól a családja, hogy a politikusi pálya érdekli?
– A családom a legfőbb támaszom, amennyiben az ő támogatásuk nem lenne, nem vállaltam volna fel ezt a feladatot. A közéleti, politikai életben 20 éve jelen vagyunk a város életében.

– Ön szerint mi lenne a leges-legfontosabb teendő Makón?
– Élhető város kialakítása. Élhető mind a fiataloknak, mind a munkaképes lakosságnak. A biztonságos kiszámítható jövő megteremtése a legfontosabb. Ebben első helyen állnak a munkahelyek, azok megőrzése és újak létrehozása. Az a célom, hogy érdemes legyen Makón élni, és az elköltözést csökkentsük.

– Érdemes volna-e a városvezetés miatt elhagyni a pedagógus pályát? A KLIK makói vezetőjeként milyen tapasztalatokat szűrt le?
– A pedagógus szolgál a szó legnemesebb értelmében. Tanárként és intézményvezetőként is ezt tartottam legfontosabb feladatomnak. Így a pedagógus pályát a szolgálat szempontjából nem hagyom el, csupán egy nagyobb közösségnek teszem mindezt. A KLIK makói tankerületének igazgatójaként látom a járásban lévő szociális különbségeket. Ezek megoldása, prioritási kérdései és strukturált rendszere mindenképp a vezetői tapasztalatom szélesítették.

– Milyen kampányt kíván folytatni?
– Nyugodt, higgadt kampányt folytatunk megtervezett, konkrét és határozott programmal. Nem célom a városvezetés hibáinak felsorolása, de azt határozottan állítom, hogy a jövő már nem az ő kezükben van. Bizonyítja ezt ötlettelen, stagnáló rendszerük, megújulási képtelenségük.