Makó

Letartóztatták a csanádpalotai támadót


A Makói Járási Ügyészség azért kezdeményezte P. R. előzetes letartóztatását, mert megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy szeptember hó 23-án a csanádpalotai gyermekvédelmi intézményben azzal fenyegette meg egy társát, hogy megveri, amennyiben az nem rendezi a felé állítólagosan fennálló 1 ezer forint tartozását. Két nap múlva a gyanúsított fenyegetését megismételte egy makói bevásárlóközpont parkolójában, amikor is a fenyegetése hatására a sértett az aznapi 4 ezer forint keresményét átadta részére.

P. R. szeptember 27-én hajnali négy óra körüli időben a csanádpalotai gyermekvédelmi intézményben felkeltette a sértettet, hogy menjen ismét dolgozni, és a keresményét adja át részére, amire a sértett nem volt hajlandó. Erre a gyanúsított őt ismételten megfenyegette és ököllel, valamint tenyérrel több alkalommal arcon ütötte annak érdekében, hogy az általa követelt összeget a sértett fizesse meg. Mindezalatt jelen volt a gyermekvédelmi intézmény egy felügyelője is, akit jogszerű eljárásában a gyanúsított erőszakkal és fenyegetéssel megakadályozott oly módon, hogy őt a karjánál megragadta, és több alkalommal életveszélyesen megfenyegette. A bántalmazás következtében mindkét személynek 8 napon belül gyógyuló sérülései keletkeztek, amely miatt a magánindítványukat előterjesztették.

Az elsőfokú bíróság azt állapította meg, hogy P. R. a terhére rótt jelentős tárgyi súlyú bűncselekményeket ugyancsak vagyon elleni bűncselekmények miatt folyamatban lévő büntetőeljárások hatálya alatt valósította meg, így feltehető, hogy szabadlábra helyezése esetén a hatóságok elől megszökne vagy elrejtőzne, illetve újabb szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekményt követne el. Alappal lehet következtetni továbbá arra is, hogy a tanúk befolyásolásával vagy megfélemlítésével megnehezítené vagy veszélyeztetné a bizonyítást. Mindezek alapján a bíróság úgy ítélte meg, hogy P. R. gyanúsított előzetes letartóztatása mindenképpen indokolt.

A bíróság végzését az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be, így a végzés nem jogerős.