Makó

Indulás előtt a makói nappali pszichiátriai kórház


– Hosszú építkezési folyamat végére értünk – mondta dr. Kallai Árpád főigazgató ma délelőtt az új osztály projektzáró rendezvényén.
Dr. Nagy Jenő főigazgató-helyettes kiemelte, ismét gyarapodott az egészségügyi ellátás a makói kórházban a 10 ágyas nappali pszichiátriai osztállyal, és nem csak a városban, de a régióban is, hiszen pszichiátria ellátási körzete évtizedek óta kiterjed a makói és a vásárhelyi körzetre. Hozzátette, a pszichiátria 1968-ban, a főépület akkori felújítása miatt emelt épülete alsó és emeleti szintjén a tetőtér átépítése alatt is zavartalanul működött a járó- és fekvőbeteg osztály.

A Szegedi Tudományegyetem és 11 társintézmény – közte a makói kórház – közös konzorciuma nyert összesen 2,5 milliárd forintot az uniós Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a Dél-alföldi régióban pályázaton, ebből 62 milliót kapott a Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház. Ebből alakították ki a 185 négyzetméteres, nagy- és kisfoglalkoztatóból valamint vizesblokkból álló új részt, ahová vadonatúj lifttel is fel lehet jutni.

Dr. Prehoffer Ágnes pszichiáter-neurológus osztályvezető főorvos ismertetőjében elmondta: a heteken belül megnyíló nappali kórház feladata a betegek társadalomba való beilleszkedésének szakemberek segítségével való megkönnyítése. Hasonló intézmény a megyében csak a szegedi klinikán működik, mely támogatja is a makói fejlesztést. Makón a betegek különféle foglalkozásokon vesznek majd részt napi 8 órában, így tartanak számukra művészeti és mozgásterápiát is.
A főorvos elárulta azt is, hogy még keresik azokat a munkatársakat, akik az orvosok irányításával a megfelelő színvonalon segítik majd a betegeket.