A makói önkormányzat 7,5 milliót, Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök ugyanennyit, egy alapítványi adományozó 15 milliót ajánlott fel annak érdekében, hogy méltó emlékhely létesüljön a 12 makói épületet tervező, Makovecz Imre organikus építész emlékét megörökítő alkotás létrehozására. Az így összeadott 30 milliós költségvetés tudatában kiírt első pályázatra azonban nem érkezett olyan pályamű, mely elnyerte volna a bíráló bizottság (Buzás Péter polgármester, az emlékbizottság elnöke, Palotai Péter, a Makó Fejlődéséért Közalapítvány elnöke, Szabó Marianne Munkácsy-díjas iparművész, textilművész, Makovecz Imre özvegye, Makovecz Benjamin, a Makona Iroda ügyvezető igazgatója, Makovecz Imre fia, Kiss-Rigó László – szeged-csanádi megyés püspök, a műalkotás támogatója, Pollok László, a BONEX Építőipari Kft. ügyvezetője, a műalkotás támogatója, Prokai Gábor művészettörténész, Csernyus Lőrinc Ybl- díjas építész, Tóth Attila művészeti író, Fritz Mihály szobrászművész, Török Péter Ybl- díjas tájépítész, a Makovecz tér tervezője, Karsai Ildikó grafikusművész és Tóth Ferenc nyugalmazott múzeumigazgató) tetszését.
A Makovecz család végül megtalálta a mester hagyatékában annak egy 1977-ben készült grafikáját, s Péterfy László és Madarassy István – Makovecz közeli barátai – ez alapján álltak elő az emlékműtervvel. A széken (trónon) ülő fejetlen angyal a makóiak majd egy hétig nézegethették a tervezett helyszínen, azaz az építész nevét viselő téren.
Ez már tetszett a bíráló bizottságnak.

Mi internetes szavazást indítottunk 3968 tagot számláló facebook-os oldalunkon még a bírálat napján arról, hogy tetszik-e a makóiaknak az emlékhely. Összesen 113-an voksoltak, közülük 86-an a NEM gombot nyomták meg és csak 27-en nyomták voksoltak IGEN-nel.

Hasonló eredményre jutott a megyei napilap makói facebook-os oldala. Azon 93-an fejezték ki nemtetszésüket, 7-en csak változtatással tudnák az elfogadni, míg 8-an jelezték, hogy úgy tetszik nekik a szobor, ahogy van.
Az Index internetes hírportálnak is megszavaztatta az embereket. A voksolás jelenlegi állását itt látják.Szántó-Kovács, a nagydolgát végzó Lenin és a Vasmanci

Nem övezte osztatlan öröm, sőt hosszan tartó országos vihart kavart az 1965-ben a vásárhelyi Kossuth téren felavatott Szántó-Kovács János emlékmű. A vásárhelyieknek az volt a bajuk, hogy a szocreál műalkotás egyáltalán nem hasonlított a névadójára, pedig annak akkor még éltek olyan leszármazottjai, akik személyesen is ismerték. A korabeli sajtóban pedig a szobor stílusáról is folyt polémia. A műalkotás – egy évekkel ezelőtti hollandiai kiállításon való részvételt kivéve -, ma is eredeti helyén áll.
Vásárhely egyébként arról is nevezetes volt, hogy 1970-ben ott avatták fel az ország egyetlen olyan Lenin szobrát (mely másolata ma az Emlékpont múzeum mellvédjén ücsörög, immár a “trónszéke” nélkül, mely az orosz forradalmi ideológust nagydolgát végezve ábrázolta. A sz…ó Lenint minden a városba látogató látni akarta.
Szegeden a Stefánián avatott ’19-es emlékmű, azaz a köznép által Vasmanciként nevezett szobor aratott meglehetősen megosztott sikert.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest