Buzás Péter polgármester a hétfői alapkőletételkor elmondta, a költségekből 3,2 milliárd forintot uniós és hazai pályázati támogatás fedez. A fejlesztéshez a Belügyminisztérium önerőalapja mintegy 600 millió forintos támogatást nyújt, így a térségben élőknek nem jelent anyagi terhet a beruházás. A kivitelezésre kiírt pályázatot egyedüli indulóként a Keviép Kft. és az A-HÍD Zrt. alkotta konzorcium nyerte el – közölte.

Miklóssy Ferenc, a Keviép Kft. ügyvezetője közölte, a munkák már áprilisban elindulhattak volna, de az engedélyezési eljárások csúszása miatt a kezdés őszre tolódott. Ennek ellenére az építési munkák jelentős részét még idén szeretnék elvégezni.
A szakember hangsúlyozta, a fejlesztés nem csak az ivóvíz minőségét javítja, de legalább negyedszázadra biztosítja a térség megfelelő vízellátásához szükséges technikai feltételeket is.

Miklóssy Ferenc, a Keviép Kft ügyvezetője, Szegvári Ernőné, Kiszombor polgármestere és Buzás Péter helyezték el az alapkövet a makói víztoronynál. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Szegvári Ernőné, Kiszombor független polgármestere (k) és Buzás Péter, Makó szocialista polgármestere (j) elhelyezik a 3,8 milliárd forintos összköltségű makói ivóvízminőség-javító program alapkövet a makói víztoronynál MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A beruházás során napi 15 ezer 480 köbméter – az uniós előírásoknak megfelelő vas, mangán, ammónium és arzén szintű – tisztított víz kibocsátására alkalmas technológiát alakítanak ki a térségben.
Ennek érdekében három új kutat fúrnak, nyolc új, megfelelő tisztítóberendezésekkel ellátott kezelőépületet alakítanak ki, 52 kilométer új vízvezetéket fektetnek le, ahol az szükséges az azbesztet is tartalmazó csöveket korszerű műanyag vezetékekre cserélik, megtisztítják a hálózatot és mintegy 2 ezer köbméterrel bővítik a víztározó-kapacitást.

MH-MTI

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest