A SZIGNUM régi épülete lépcsőházaiban 1928-ban és 1933-ban avatott, majd az iskolák államosítása után eltávolított emléktáblákat a nyári tetőszigetelés során találták meg, hogy azt ma délután avassák és leplezzék le újra.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy az intézményt működtető iskolanővéreknek annak idején nem csak az intézményt, de a tanítást is el kellett hagyniuk. Felidézte a Trianon után az ország nevelését oktatását újjászervező Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatási miniszter és dr. Gévay-Wolf Nándor államtitkár országépítő munkáját, valamint Glattfelder Gyula csanádi megyéspüspök erőfeszítéseit, hogy a határon túlra került területek miatt újjászervezze az egyházmegyét. Hangsúlyozta: az ő példamutató országépítő tevékenységüket kell ma is folytatni.

Balog Zoltán emberi-erőforrás miniszter szerint: “Nekünk szükségünk van rá, hogy olyan óriások vállán álljunk, mint Glattfelder Gyula és Klebelsberg Kunó, akik megtanították, mit jelent jobb embernek lenni.” Kiemelte, ma is a hazaszeretetre és a versenyképes tudásra van szükségünk, ahogy az ő idejükben volt.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök a tábla leleplezését követően közölte, a táblák visszahelyezésével Makón visszaállt a világ rendje, miután 60-65 évvel ezelőtt a diktatúra előbb a híveket, majd az egyházakat hallgattatta el.

Képeink az ünnepségről:

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest