Bojtor Boglárka – Makó

A regisztráció fél nyolckor kezdődött a szűrővizsgálatokra. Aki igazán hiteles eredményeket akart éhgyomorral érkezett, hogy akár vércukorszintjét megméresse. Ezt követte a testsúly-, testmagasság-, és testzsír-mérés. Majd aki akarta megmérette koleszterin szintjét is, vagy a hallását, esetleg anyajegyeit vizsgáltatta meg a szakértőkkel. A férfiakra és a nőkre külön-külön gondoltak. Az urak prosztata megbetegedések rizikószűrésén, a hölgyek pedig csontsűrűség vizsgálaton vehettek részt. Kilenc órakor dr. Nagy Jenő, a program orvosszakmai vezetője ismertette a prevenció lényegét és a nap további programjait. Az aulában zajló eseményeken kívül a Petőfi parkban futást rendeztek az egészségért, ahol a magukat próbára tevők almát és ásványvizet kaptak frissítő gyanánt. Itt egy, a szűréseken résztvevők között pedig kettő biciklit sorsoltak ki, ezzel is ösztönözve a makóiakat a részvételre.

Folyamatosan érkeztek a szűrésekre az emberek. Százötvennél is többen regisztráltak.

– Eddig körülbelül százötvenen jöttek el inkább az idősebb korosztályt képviselői közül. Ami érthető, hiszen náluk magasabb a rizikó – mondta hírportálunknak dr. Nagy Jenő , a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház főigazgató-helyettese. – Tavaly a Szív Világnapján volt hasonló rendezvényünk, de idén nagyobb érdeklődésre számítunk. Az idei programon belül célunk az egészség-fejlesztés, hogy megtanítsuk az embereket, úgy élni, hogy ne alakuljon ki betegségük. Ennek legjobb módszere a szenvedélybetegségek mellőzése és a rendszeres szűréseken részvétel. Továbbá a napi sport is a megelőzés része, ezért rendeztük meg a tíz órakor kezdődő futást a Petőfi parkban – tette hozzá.

Inkább az idősebbeket érdekelte egészségük állapota.

A délelőtt folyamán az ebédlőben ismertetőket hallgattak meg az érdeklődők, a szív-és érrendszeri megbetegedések valamint a daganatos megbetegedések megelőzéséről és az egészséges táplálkozásról is, a makói kórház orvosai és dolgozói előadásában.
– Hamarosan megnyílik a kórházban a prevenciós rendelő, ahol hasonló szűrésekkel és tanácsadással várjuk a makóiakat és a térségben élőket – mondta Gyurisné Pethő Zsuzsanna projektmenedzser. – A környező tizenhat településen az elkövetkezendő egy évben legalább két egészségnapot szeretnénk tartani, alkalmazkodva a települések szokásaihoz. Az előadások során az ottani háziorvosok segítségét fogjuk kérni. Különösen fontosnak tartom az anyajegy vizsgálatot, hiszen az országnak ezen a részén sokan dolgoznak a mezőgazdaságban, így a rizikó csoportba tartoznak. Az ilyen rendezvényeken minden alkalommal ott lesz majd emlőszűrő busz, lesz és véradás és tárgyalásban van a tüdőszűrő állomás kitelepítése is. A makóiak abból a szempontból szerencsések, hogy a szűréseket helyben megkaphatják az irodában. Itt még jövőre egy nagyobb rendezvény tervezünk, az egész projekt zárásaként – ismertette a terveket Gyurisné Pethő Zsuzsanna projektmenedzser.

Dr. Nagy Jenő nyitotta meg az egészségnapot, mellette Gyurisné Pethő Zsuzsanna és dr. Kallai Árpád.

Az érdeklődők ma újraélesztési bemutatót is láthattak, és gyakorolhatták a megtanult mozdulatokat. A bátrabbak pedig még vért is adtak, ezzel is segítve embertársaikon. A szűréseken résztvevők már megtették az első lépést az egészségmegőrzés érdekében. A következő az, hogy a mért eredményekből levonják a következtetéseket, akár háziorvosuk segítségével, és változtassanak életmódjukon vagy folytassák az eddigi egészséges életüket.

További képeink:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest