Bojtor Boglárka – Makó

– Az esemény a pályázat indításakor kapta a közös többszörös címet, ami azt fejezi ki, hogy mindannyian különbözőek vagyunk, mégis megértjük egymást – mondta Mucsi Tamás. – Öt éve rendezzük meg ezt a napot, mindig ugyanekkor, melyhez egy kísérő program is társul a Vasas pályán, melynek a villámtorna nevet adtuk – mesélte.

A délelőtt során rock-történeti előadást hallgattak az érdeklődők, majd nyílt táncórán próbálták ki magukat. Délben a szökőkútnál flashmobot, azaz villámcsődületet tartottak. Ekkor az AC/DC Highway to hell című számára léggitároztak az iskolások, és meglepetésre még az arra járó idősebbek is bekapcsolódtak. Ebben az élményben nem csak a makóiaknak, hanem a diákönkormányzattal jó kapcsolatot ápoló szolnoki, budapesti és vásárhelyi fiataloknak is része volt. Ők ilyenkor a Pulitzer kollégiumban alszanak, és hogy a csapatépítés is meglegyen, az itthoniak is ott töltik az éjszakát. Ma a Durex és az Amúgy N.I.N.C.S zenekar koncertje zárja a napot, de előtte drog prevenciós előadást tartanak. Ezzel a legfőbb cél az, hogy a tévhitet, mely szerint a rockzene kedvelőinek legtöbbje kábítószerekkel él, eloszlassák. A mai nap másik fénypontja a késő délutáni Makovecz-túra, ami nem csak a más városokból érkezőknek, hanem az itt élőknek is szuper program lehet.

– Ma már hagyományos programként tartjuk ezt a napot. Így a város látja, hogy a fiatalok nem tétlenek. Jó alkalom ez a kapcsolatteremtésre is – mesélte Horváth Evelin, diák alpolgármester. – Most vettük észre azt is, hogy a külsősök más szemmel néznek a városra, és jobban észreveszik az épületek szépségét. Ezért lesz jó a délutáni Makovecz-túra, ami a mi szemünket is felnyitja.

Léggitározó gyerekek a szökőkút mellett. Jól ment az AC/DC nótára.

– Jól érzem itt magam, Evelinnel egy karra járunk és ő hívott el, aminek örülök – újságolta Monori Anna, aki Monorról érkezett. – A túrát várom a legjobban a programok közül, jó lenne megismerni a várost, ha már itt vagyok. Persze a flashmob is érdekel, korábban nem volt részem hasonló élményben. Jó látni, hogy itt a fiataloknak ilyen nagy szerepük van a város életében. Nálunk még diákönkormányzat sincs, és a kezdeményezéseket is elnyomják- mondta.

Halász Lilla igazi pesti lány, akinek a kertvárosi részek tetszenek legjobban, ami érthető is. Ő igazi nagyvárosi szemmel látja Makót, és nagyon tetszik neki. Szerinte az ő kerületükben ilyen színvonalas napot nem is tudnának összehozni. Már két éve ismeri a helyi diákönkormányzat tagjait, otthon ő is részt vesz hasonló munkákban. Jól érzi magát nagyon itt, és tervezi, hogy máskor is ellátogat az országnak erre a részére.

A villámcsődület résztvevői.

Holnap a helyiek és a makóiak közösen fürdőznek egyet a Hagymatikumban, hogy azt is megmutassák a kíváncsi szemeknek.
 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest