Korom András – Makó

– Nem az számít az uniós támogatások elosztásánál, hogy milyen polgármester és a képviselő-testület színe, hanem, hogy az általuk összeállított gazdaságfejlesztési program mennyire illeszkedik a kormányéhoz. Amit eddig Buzás Péter programjáról hallottam az kevés, nem alkalmas a kormány támogatására. Arra csak a Farkas Éva Erzsébet által letett alkalmas – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a makói-vásárhelyi körzet országgyűlési képviselője, a ma délután a makói Váll-Ker Kft. Návay téri telepén Varga Mihály pénzügyminiszterrel közös vállalkozói fórumán, mintegy 300 résztvevő előtt.

Nemzeti közműszolgáltató felállításáról döntött a kormány, mely már jövőre piaci körülmények között fog gázt, áramot és hőt szolgáltatni, jobb szolgáltatással és árakkal, mint a jelenlegi piaci szereplők – jelentette be a fórumon Lázár János. Elmondta, a kormány az ország újraiparosítása és a munkahelyteremtés érdekében a magyar kis- és középvállalkozások fejlesztésére fordítja az uniós támogatások 60 százalékát a 2014-20 közötti uniós ciklusban.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, hogy – minden ezzel ellentétes híresztelés ellenére – a támogatások odaítélésének nem az számít majd, hogy a polgármesternek és a képviselő-testületek milyen a pártszíne, hanem azt fogják mérlegelni, hogy az adott polgármester és képviselő-testület a helyi vállalkozókkal együttműködve milyen gazdaságfejlesztési programot tett le az asztalra, s az mennyire illeszkedik a kormányéhoz.

Lázár János közvetlenül a hallgatóság soraiban ülő makói polgármesterhez szólva közölte: amit eddig Buzás Péter programjáról hallott, az kevés, nem alkalmas a kormány támogatására. Alkalmasnak találta ellenben a Farkas Éva Erzsébet által – a makóiakkal folytatott párbeszéd alapján – összeállított programot. A miniszter hozzátette: saját polgármesteri ténykedése alatt tanulta meg, hogy a polgármester és a képviselő-testület alárendeltje a helyi vállalkozásoknak. A városvezetésnek az a dolga, hogy segítse azokat a munkahelyteremtésben is.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter felszólalásában vázolta 2010-es állami csődhelyzet óta elért eredményeket, az államháztartás rendbetételét, a foglalkoztatási helyzet jelentős javítását, az infláció csökkentését, s teljes megállítását, melyek megfelelő elrugaszkodási pontot teremtettek ahhoz, hogy a magyar gazdaság tartós növekedési pályára álljon. A miniszter hangsúlyozta: nem a spekuláció, hanem a munka a gazdaság alapja. Fontosnak tartotta a hitelezés újraindítását, már csak azért is, mert az elsősorban külföldi kézben lévő kereskedelmi bankok nem foglalkoznak a kis- és középvállalkozói szektor hitelezésével. Az állami lépések pedig hosszú távon nem képesek kiváltani a kereskedelmi banki tevékenységet. Ezért kiemelt cél, hogy a bankrendszer fele  vagy magyar tulajdonba kerüljön, vagy legalább a döntéshozatal helyszíne hazánk legyen.

Varga Mihály kiemelte: szükség van a szakképzési rendszer teljes átalakítására. Ennek érdekében jövő szeptembertől – német mintára – elindul a duális képzés. Akkortól már nem a közoktatási minisztérium íróasztala mellől, hanem a kereskedelmi és iparkamarákkal együttműködve határozzák meg, hogy a magyar gazdaságban milyen képzettségű munkavállalókra van szükség.

Farkas Éva Erzsébet, a Fidesz polgármesterjelöltje arról szólt, hogy a jelen legnagyobb gondja Makón a foglalkoztatás, amit az is jelez, hogy a megyében itt a legmagasabb a munkanélküliség. Azt ígérte, hogy – a makóiak által összeállított, a kormánnyal egyeztetett programja alapján – az október 12-i választások után azonnal megkezdi a város gazdasági fejlesztését.

A hozzászólások során a Lázár János által megszólított Buzás Péter makói polgármester elmondta: az elmúlt négy év alatt ezer új munkahely jött létre a városban, ebből négyszázat helyi vállalkozók teremtettek. Az önkormányzat eddig is nyújtott támogatást a foglalkoztatás javításához – 500 ezer forintot munkahelyenként – az ipari parkban letelepedő cégek fejlesztéseihez. Programjában pedig ő is ezer új munkahelyet ígér. Közölte, hogy Lázár János tavaly márciusi személyes találkozójukon őt városépítő polgármesternek nevezte, s reméli, hogy október 12-e után megkapja tőle a gazdaságfejlesztő címet is.

 

Farkas Évát cipővel lepték meg


Egyedi, kézzel varrt magassarkú cipővel lepte meg Farkas Évát, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjét a fórumon Kaposvári József makói cipész, aki számos hírességek, így a Mező Misinek, a Magna Cum Laude frontemberének, de Caramelnek is varrt már különleges lábbelit.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest