A Fátyol Misi szobor és a főtéri szökőkút rongálója gyors felderítéséért mondott köszönetet Börcsök Ernő rendőr törzszászlósnak és Decsi Zoltán rendőr törzszászlósnak, a makói kapitányság munkatársainak a mai képviselő-testületi ülés elején Buzás Péter polgármester.

Börcsök Ernő és Decsi Zoltán vehették át a város elismerését.

A polgármesteri beszámolója kapcsán a Molnár László képviselő kérdésére részletesen is szót ejtett a Csipkesori üzletek sorsáról, szavai egy részét Bakos Tamásnak, a Fidesz makói alelnökének címezve, aki kampányfogásnak tartotta azon mostani  bérbeadását.

– A Fidesz alelnöke nem örült, hanem elkezdett bírálni, miért nem makóiak kapták bérbe az üres üzleteket, miért nem engedtük le a bérletek árat – mondta Buzás Péter. A polgármester kitért arra, hogy a Hóvirág szerződésével kapcsolatban azt mondták, olcsón adták ki az üzletet. – 1500 forint a főtéri üzletek négyzetméterenkénti ára, a Hóvirág szerbiai bérlője csak 410-et tud fizetni, de vállalta, hogy 10-15 milliót még rákölt az üzlethelyiség átalakítására, ráadásul nem kérte annak a lelakását, de azt igen, hogy 10 évig bérelhesse az üzletet – mondta. Buzás Péter emlékeztetett arra, hogy mielőtt a testület tárgyalta volna a bérleti díjat, 2 bírósági szakértő véleményét is kikérték. Azok azt mondták – közölte a polgármester -, hogy a 20 éve üresen álló üzlet ára annyi, amennyiért ki tudjuk adni.

– A Koronáért négyzetméterenként 100 forintot fizet a bérlő, aki tud magasabbat, az jelentkezzen a városnál. A testület egyhangúan megszavazta, megpályáztattuk nyilvánosan, de se Fidesz alelnöke, se más makói nem pályázta meg a Hóvirág üres helyiségét – mondta Buzás Péter. A polgármester elárulta azt is, hogy a bérlővel abban is megegyeztek, hogy a város kifesteti a homlokzatot és előtetőt is épít a bejárat fölé.

Buzás Péter közölte: a régi biztosító helyét négyzetméterenként 1500 forintra tartották, 3 pályázó licitált, végül 2500 lett az ár.
– A főtéri üzletéknél egy kivételével mindnek lett gazdája, ami annak tudható be, hogy a gazdaságban elindul valami mozgás. A maradék egyet, ha kell három részre osztva adjuk ki. A Maxi üzletháznál volt érdeklődő, aki mondta, hogy fokozatosan emelkedjen a bérleti díj, ne négyzetméterenként 1500 forint legyen egyből, hanem fokozatosan változzon 1300-ról 1800-ra. Nem tudta vállalni a 3,6 milliós felújítást, ezért a város vállalta azt. Bárki pályázott volna rá, s övé lett volna a bolt, de egy makói sem tette ezt meg – kedves Fidesz alelnök úr! – utalt Buzás Péter Bakos Tamás véleményére.

– Volt korábban érdeklődés a régi kismozira, játszóházat akar létrehozni egy makói származású színésznő, aki a Barátok közben is szerepelt, de most hazaköltözik. 200 forintos bérleti díjat kérnék tőle négyzetméterenként, az állagmegóvást és fűtéskorszerűsítés is a város állja. Személy szerint örülök, hogy Hermannék a Hatos kocsmánál megnyitották boltjukat, de célzatosnak tartom, hogy akkor adták vissza, amikor javában dúlt a választási kampány. 940 forintot fizetett Hermann, a bank 2350-et fog fizetni. Van szegedi érdeklődő aki 1 évre kibérelné az egyik nagyobb üres üzletet, s vállalná a felújítását is. Ha ez nem jön össze, akkor megfelezzük a nagy üzleteket, mert a kisebbeket könnyebb kiadni. Csipkesor, nincs üres üzlet, illetve ami igen, az pályáztatás alatt van – sorolta Buzás Péter, aki szerint bár a Jobbik a zászlajára tűzte az árengedmény adását, de ez nem járható út.

Scheitzner Beáta, a Hagymatikum igazgatója a testület előtt arról számolt be, hogy nagyon jó szezont zárt a fürdő. Elmondta: 2014-e 13 százalékos látogatottságot és árbevétel emelést terveztek, nagyobb hangsúlyt helyeztek a gyógyászat fejlesztésére. 8 hónap alatt 34 százalékkal növekedett az ár és 30 százalékkal a látogatottság, létrejött 15 új munkahely így most 100-an dolgoznak a Hagymatikumban. A fürdőnél erre az évre 140 milliós támogatást terveztek be (ez 2012-ben 240, tavaly 170 millió volt). Elmondta, most úgy látja 100 millió alatt lesz a támogatási igény, cél, hogy 80 millió alatt maradjon. Jelentős eredményként említette, hogy a nyugdíjas akcióknak köszönhetően megduplázott a hétköznapi forgalmuk.

A Hagymatikum igazgatója részletesen számolt be az idei eredményekről.

Gazdag volt a makói nyár

Bálint Márta, a Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezetője beszámolója szerint a makói nyár gazdagabb volt mint tavaly, kiemelt figyelmet kaptak a családi programok és a helyi portékák és a mozi is elindult. Május 1 és szeptember 20 közötti 140 nap alatt 106 napon rendeztek programokat. Míg tavaly 40-45 ezer néző vett részt a nyári programokon, addig az idén 90-95 ezer, azaz megduplázódott a nézőszám. A Kft-nél 10 főállású munkatárs dolgozik őket nyáron 33 önkéntes középiskolás és 4 egyetemista, 2 gépész és két jegypénztáros segítette. Van 3 felnőtt önkéntesük és 5 alkalmi munkavállalójuk a hétvégeken. Összesen 20 ezer 358 jegyet értékesítettek, bruttó 15 millió nettó 11 millió 870 ezer forintért. Tavaly 5 millió 300 ezer volt a nettó jegyárbevétel. 24 élőkoncertet, 5 nyári színházi előadást és közel 30 családi programot nézhettek végig az érdeklődők. A június 7-én indult a moziban szeptember 22-ig 352 előadáson, 44 filmet játszottak, szeptember 8-án este volt a tízezredik jegyvásárló. Szeptember 22-ig összesen 10 ezer 484 jegyet ebből 7712 Makó kártyával váltottak, ez összesen 7 millió 364 ezer forint nettó bevétel jelentett.
 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest