– Magyarcsanádon, Apátfalván és Földeákon is állított polgármesterjelölteket a Fidesz, míg akadtak olyan kistelepülések, ahol – például Pitvaroson és Nagylakon – a jelenlegi polgármestereket támogatja. Mitől függött, hol állítottak önálló jelöltet?- kérdeztem Lázár Jánostól.
– Attól, hogy a jelenlegi polgármesterek hogyan teljesítettek az elmúlt években. Egy Makó vagy Hódmezővásárhely méretű településen a világnézeti kérdések, vagy a pártpolitikai elvek fontos szerepet játszanak, és a polgármester munkáján keresztül érdemi befolyást gyakorolnak a közösség életére. Egy kistelepülésen azonban nem ez vezérli a polgárokat a döntésük során. Olyan embert keresnek, akit személyesen is ismernek, aki méltó a közös ügyek képviseletére. Minél kisebb a közösség ez annál nehezebb feladat. Vannak olyan települések, ahol az elmúlt 15-20 már megtalálták azt az embert, aki képes újra és újra elnyerni a helyiek bizalmát, képes összefogni az ott élőket és megteremteni a konszenzust. Eredményesen dolgoznak a közösségért, amit mi tiszteletben tartunk, ezért szeretnénk velük együttműködni. Fontos dolog tehát a pártpolitika, ez azonban soha nem írhatja felül a települések, a közösségek érdekeit. Nekünk az az első! Nem hiszem, hogy bárki is vitatná például, hogy a kiszombori vagy a kövegyi polgármester asszonyok munkája kimagasló. Ahol azonban azt láttuk, hogy a polgármester megosztja a közösséget, eredménytelen vagy éppenséggel már elfáradt és inkább gátja, akadálya a település fejlődésének, ott kötelességünk lehetőséget adni a változáshoz egy aktív, tettre kész polgármester személyében.

– Mi szólt Apátfalván Szekeres Ferenc mellett?
– A helyi postát vezető Szekeres Ferencet mindenki ismeri. Egy kistelepülésen a polgármester olyan mint egy ügyvéd, egy orvos és egy pedagógus – egyszerre. Az emberek jogait is képviselnie kell, gyógyítania, összefognia a közösséget, és segítenie az ott élőket a saját ügyeik sikerre vitelében. Úgy láttam, hogy Szekeres Ferencben megvan a készség és a képesség arra, hogy segítsen az embereknek. Erre nem mindenki képes, főként nem éveken keresztül, ő azonban nem fárad el és nem unja meg, hiszen reggeltől estig ezzel foglalkozik a postán. Lehet, hogy azt fogják mondani: nem ott lakik. De Szél István, Székkutas polgármestere sem az általa vezetett faluba tér haza a nap végén, mégis az elmúlt négy év alatt többet fejlődött Székkutas, mint az azt megelőző 20 esztendőben. Szekeres Ferenc ráadásul többet van Apátfalván, mint a saját házában. Egy kistelepülésen nem azt várják el az emberek, hogy vezessék őket, hanem, hogy segítsék. Mi is ilyen segítő típusú embert kerestünk és találtunk.

– Farkas János, magyarcsanádi polgármesterjelölt pedig a falujában lakik, ráadásul édesanyja 25 éven át vezette a községet…
– Nem elhanyagolható, hogy Farkas János és édesanyja is részt vesz a helyi közéletben, mert a meglévő problémák megoldásához közéleti tapasztalatra és gyakorlatra van szükség. Meg kell újítani a magyarcsanádi önkormányzatot. Olyan dolgok történtek ott, amelyekkel nem tudok azonosulni. Magyarcsanád nem tudott élni a lehetőségeivel, a lakosság együttélési problémái sokkal kiélezettebbek, mint bárhol másutt, ami régebben nem volt jellemző. Az itt élők ugyanúgy segítséget várnak, mint más településeken, és megérdemlik, hogy rendezett, fejlődő közösségben élhessenek.

– Miért indította polgármesterjelöltként Földeákon Hajnal Gábort Óföldeák polgármesterét?
– Földeákban, Óföldeákban nagy lehetőségek rejlenek. Itt jóval alacsonyabb a munkanélküliség mint más településeken, és nem a szociális problémák önmagukban a legégetőbbek. Mindkét településen egyszerre van szükség közösségépítő munkára és településfejlesztésre. Óföldeáki polgármesterként Hajnal Gábor nagyon jó munkát végzett, Földeákon is erre a lendületre van szükség. A földeáki önkormányzatnak nem lehet az az egyetlen célja, hogy az ott dolgozók jól érezzék magukat. Fel kell rázni az állott vizet és egy kicsit kedvesebbé, élhetőbbé, szerethetőbbé tenni a falut. Földeákon erős társadalmi igény van arra, hogy egészséges vita folyjék a település jövőjéről, és egy értelmes, – nem személyeskedő vagy pártpolitikai természetű verseny alakuljon ki, – amelynek eredményeként eldől, ki lesz a polgármester. Komoly esély van arra, hogy jobbat találunk a jelenlegi faluvezetésnél.

– Mi szólt Óföldeákon Simonné Sinkó Erika mellett?
– A szociális otthon vezetőjeként már bizonyított, a helyi közösségben jó munkát végzett, sokan ismerik, képes a települést összefogni, ráadásul a szociális otthon nagyon fontos szereplő a falu életében. Óföldeák a választókerület gyöngyszeme, az erődtemplom, illetve a körülötte lévő építészeti értékek páratlanok. Hajnal Gábor nagyon rendezett települést hagy maga után, ráadásul a falu az autópályához közel van, és az embereknek munkát is lehet biztosítani a környéken. Óföldeák kedvező adottságokkal és jó lehetőségekkel rendelkezik, szükség van azonban egy jó vezetőre, aki képes folytatni a megkezdett munkát és lendületet adni a település fejlődésének – válaszolta Lázár János.
 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest