Makó

A legtöbb eső a Maros melletti térségre zúdult


A legtöbb esőt a Maros menti települések kapták, ahol egy nap alatt 10-15 mm közötti mennyiségeket mértek (Klárafalva: 15 mm, Nagykarika: 13 mm, Feketecsárda: 10 mm). A legkevesebb, 1 mm alatti csapadék az északi és délkeleti területeken jelentkezett.
A meteorológiai előrejelzés szerint a Tisza vízgyűjtőjén keddig csapadékos lesz az időjárás, majd szerdától a csapadékhajlam csökken. A legtöbb eső a vízgyűjtő északkeleti részén várható, máshol a három napos összeg 20-25 mm körül alakul, a vízgyűjtő nyugati részén, és így igazgatóságunk területén pedig 10 mm körül, vagy az alatt.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 7 belvízvédelmi szakaszon összesen 9 szivattyútelepet üzemeltet. 4 szivattyútelep II. fokú, 5 szivattyútelep I. fokú készültség mellett üzemel. A szivattyúzások Csongrád, Hódmezővásárhely, Mártély, Békéssámson, Tiszasziget, Újszentiván, Kiszombor, illetve Szentes térségét mentesítik a megnövekedett vízmennyiségtől.
A tegnapi napon a szivattyúk által átemelt víz mennyisége 622 ezer köbméter volt. Az ATIVIZIG területén Szentes térségében van I. fokú területi belvízvédelmi készültség érvényben.
Az igazgatóság működési területén az elöntött terület nagysága 12650 ha, melyből 6250 ha vetés-szántó. A legnagyobb belvízi elöntés továbbra is Szentes térségében van, melynek nagysága 8250 ha. Az igazgatóság 46 munkatársa vesz részt a belvízvédekezési feladatok ellátásában.

A Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat Királyhegyes és Maroslele térsége II. fokú belvízmentesítése érdekében készültség mellett végez belvízvédekezési tevékenységet.

Dr. Kozák Péter
védelemvezető