Makó

Kútba estek a testvérvárosi és turisztikai találkozók tervei


A testvérvárosi találkozóra 9-9 fős delegációt vártak volna a romániai (egykoron makói kitelepültek által alapított Igazfalváról, a lengyelországi Jasloból, illetve a német Osterhofenből. Az európai uniós program pályázata teljes egészében fedezte volna a mint egy 5000 eurós költségeket, de a felsorolt testvérvárosok most nem támogatták a makói tervet.

De levette a testület a napirendi pontról a turisztikai szakemberek találkozójával kapcsolatos 60 ezer eurós pályázat beadásának tervét is. Az előzetes elképzelések szerint négy alkalommal 2525 fős delegáció vett volna részt a programokon Kolozsváron, Osterhofenben, Jasloban és a szlovákiai Zselizen, hogy egymás között is népszerűsítsék a turisztikai attrakcióikat.

Makó testvértelepülései közül Igazfalva és Jaslo küldöttsége utoljára a nyári hagymafesztiválra látogatott el. A legmesszebb lévők közül a 7 milliós kínai Xinyangból utoljára a 2000-res évek elején érkeztek befektetések iránt érdeklődő szakemberek, míg az egyesült államokbeli Ohióban lévő, 14 ezer lakosú  Maumee városával a makói iskoláknak (voltak) vannak kapcsolataik.

A maumee-i színház és Buddha tempom Xinyangban.