Makó

Királyhegyesnél, Kiszombornál és Maroslelénél szivattyúzzák a belvizet


Az időjárás előrejelzés szerint a Tisza vízgyűjtőjén, a hét végén és jövő hét elején az időjárás ismét csapadékosabbra fordul, majd szerdától a csapadékhajlam csökken.

Az elmúlt napok nagy csapadékai a Tisza vízgyűjtő hegyvidéki területeit általában nem érintették, csak a Sajó mentén volt jelentős esőzés. A meteorológiai előrejelzés alapján a következő napokban a Tisza vízrendszerében számottevő vízszintemelkedésre sehol sem kell számítani.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 7 belvízvédelmi szakaszon összesen 9 szivattyútelepet üzemeltet. 4 szivattyútelep II. fokú, 5 szivattyútelep I. fokú készültség mellett üzemel. A szivattyúzások Csongrád, Hódmezővásárhely, Mártély, Békéssámson, Tiszasziget, Újszentiván, Kiszombor, illetve Szentes térségét mentesítik a megnövekedett vízmennyiségtől.
Tegnap a szivattyúk által átemelt víz mennyisége mintegy 873 ezer köbméter volt. Az igazgatóság 39 munkatársa vesz részt a belvízvédekezési feladatok ellátásában.

Az ATIVIZIG területén három vízgazdálkodási társulatnál folyik belvízvédekezés. A makói térségben Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat Királyhegyes és Maroslele térségeébe készültség mellett végez belvízvédekezési tevékenységet.

Kádár Mihály
ATIVIZIG védelemvezető helyettes