Makó

Két új üzemcsarnokkal bővült a makói kandallógyár


Korom András – Makó

150 millió forintból, 50 millió forintos uniós támogatásból épült fel a makói Váll-Ker kft. két új 600 négyzetméteres üzemcsarnoka, melyet ma kora délután avatott fel Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője és Tóth István, a cég ügyvezetője.
– Az előző esztendőhöz képest 40 százalékkal emelkedett a megrendelés a dán, angol és német a népszerű, a makói Váll-Ker Kft-nél készülő kandallók iránt. A termelést azonban a meglévő üzemcsarnokban már nem tudták bővíteni, ezért pályáztak két új üzemcsarnok építésének támogatására – mondta Tóth István, a cég ügyvezetője. Az így elkészült 6-os és 7-es számú üzemcsarnok avatásán elmondta, hogy már újabb három csarnok építését tervezik, melyeket jövőre szeretnének megépíteni.

A mintegy 450 munkavállalónak és a beszállítókkal együtt további 200 embernek kenyeret adó makói kandallógyár új üzemcsarnokai avatóján Lázár János támogatásáról biztosította a makói céget, mondván, tulajdonosai folyamatosan fejlesztenek.

– A kormány számára megtisztelő és örömteli, hogy a kapacitás bővítésével összefüggő beruházást támogathat, ezzel hozzájárulva a munkahelyek megtartásához és újak teremtéséhez, bízva abban hogy az új fejlesztésekhez is biztosíthatja a támogatásokat – jelentette ki Lázár János. Hozzátette: az unióval a napokban kötött 34,5 milliárd eurós támogatás a 2014-20 közötti fejlesztések keretét adja. Ebből teremtenének Makón és a hasonló településeken új munkahelyek, választ adnának arra a kérdésre, hogyan lehet majd a a vállalkozásokat munkával ellátni, s az azokban dolgozóknak több bért fizetni.

Az uniós keretnek épp ezért 60 százalékát fordítják gazdaságfejlesztésre. Míg a 2006-13 közötti forrásokból csak 16 százalékot költöttek erre, mely része a Váll-Ker beruházása is. A kormány könnyíteni fog a támogatási lehetőségeken, jelentősen csökkentve az azzal járó adminisztrációt.

Szeretnék a pályázatokat egyszerűbbé, átláthatóbbá és korrupciómentessé tenni, s a beruházásokhoz nem lesz szükség bankgaranciára sem. – Októberben-novemberben jelennek meg az első pályázatok – mondta Lázár János, aki a két üzemcsarnokot Tóth István kalauzolása mellett Farkas Éva Erzsébet, a Fidesz polgármesterjelöltje kíséretében tekintett meg.