Hírek

A 100 éves Ancika néni szerint a sok munka a hosszú élet titka


Korom András – Makó

– Hogy mi a hosszú élet titka? Hát a sok munka – válaszolta a szokásos riporteri kérdésre, a 100. születésnapját ma ünneplő Fürge Istvánné Jáksó Anna. A makói Kossuth utca egyik házában élő néni még a lelei tanyavilágban született, s négy polgárit végzett. Járt a lelei úti iskolába, majd a makói római katolikusba, végül pedig a lánypolgáriba, melyet ma Bartók iskolaként ismerünk. Igaz tovább akart tanulni, ám szülei azt mondták: nem nevelnek kisasszonyt, így a családi gazdaságban dolgozott. Még vetett is édesapjával, a négy ló húzta vetőgép szárát tartotta, hogy egyenes legyen a sor.

– 3 évig udvarolt nekem az első szerelmem, de végül szakítottunk. Ezt követően már úgy kommendálták nekem a leendő férjem, ahogy akkoriban még szokás volt. ’42-ben esküdtünk. Anyósomnak olyan meny kellett, aki szorgalmas, szeret dolgozni, így én megfeleltem neki – árulta el azzal, hogy a kommendált vőlegénnyel azonnal egymásba szerettek. ’44. június 2-án született meg egyetlen lányuk Gertrúd, aki végül 2 fiúunokával ajándékozta meg a családot. – Sajnos édesapám korán meghalt, édesanyámat pedig ’44 szeptemberében aknatűz érte, amikor kiment az istállóba, hogy tejet melegítsen a lányomnak.

Ancika néni kedvence a Kék fény.

Ancika néni férje, a városszerte ismert Fürge István órás Kossuth utcai üzletét vitte.
– Megszoktam, hogy világ életemben dolgozom, így amikor ide költöztünk, nem tudtam tétlenül üldögélni. Arra kértem, hagy segíthessek neki az órásműhelyben. Így tanított meg arra, hogyan szedjem szét és tisztítsam meg a javításra behozott órákat – mondta.

Ancika néni később 10 éven át mozgóárusként dolgozott, míg 65 éves korában nyugdíjba nem ment, a házuk melletti, ma már nem létező trafikot vezette, ahol a dohányneműtől a tejig minden árusított. 1987 óta özvegy, de sosincs egyedül, egyik fiú unokája nála alszik éjszakánként.

– Szeretek a kertben dolgozni, ami most azt jelenti, hogy a lehullott diókat szedegetem fel a földről – árulta el mivel foglalkozik. De szeret olvasni és tévét nézni, de csak a hírműsorokat és kedvencét a Kék fényt.

Mint kiderült, annak ellenére, hogy imádja a sózott szalonnát és a kolbászt valamint minden ételt még jobban megsóz, jó egészségnek örvend. Mint mondja: csak egy kicsit magas a vérnyomása, de az orvos havonta eljön hozzá, hogy ellenőrizze egészségét. Egy kicsit nagyot hall és a keze is remeg, de nem nagyon panaszkodik az egészségére,

A jeles születésnapra két tortát is kapott, az egyiket attól a cukrászdától, ahol vásárolni szokott, a másikat pedig egy ajándékcsomaggal a várostól- ezt Buzás Péter polgármestertől vehette át. És Bánfi Margit jegyzőtől megkapta a miniszerelnök köszöntő oklevelét is.