Makó

Renitens lakók keserítik a Tömörkény utca egyik lépcsőházában élők mindennapjait


Korom András – Makó

– Az idén júniusban költözött egy új lakó, öt gyerekkel a fölöttem lévő megüresedett önkormányzati lakásba, s rövid idő alatt négy alkalommal is eláztatott – panaszolta a makói Tömörkény utcai egyik panellakásban élő Balogh Gyuláné. – Szóltam neki minden egyes alkalommal, de utoljára, amikor este fél 10-kor ismét becsöngettem hozzá, hogy ismét folyik tőlük le a víz hozzám: már azt mondta,˛hogy feljelent zaklatásért.

Balogh Gyuláné mutatja, hol áztatták el egy hét alatt négyszer is a lakását.

Az új lakóval a gyerekei miatt a lépcsőházban élő többi lakónak is meggyűlt a baja. Igaz ők nem áztak, de megelégelték a hangoskodásukat. A gyerekek édesanyja ugyanis – úgy tudják a lakók – napközben Szegeden dolgozik. Az öt gyerek viszont a lakásban maradt, nem mehetett le a játszótérre, így otthon hangoskodtak.

A lakók Bánfi Margit jegyzőnek írt panaszos levelükben közölték, hogy “hatalmas veszekedések, kiabálások hallatszanak a lakásból. Sokszor attól tartunk, hogy egy véletlen ütésnek olyan következménye lesz, melyet senki sem szeretne.” Elpanaszolták azt is, hogy amikor este az anya hazamegy, ő is csúnyán beszél és kiabál a gyerekeivel, sőt néha egy-egy pofon is elcsattan. A lakók mér többször kihívták a rendőrséget is, de nyugalom csak addig volt, míg azok a helyszínen tartózkodtak.

Mint azt Gyulai Ágnes közös képviselő hírportálunknak elmondta: az új lakók, akikről úgy tudja korábban az egyik környékbeli faluban éltek, viselkedése miatt a gyámhivatalnak és a népjóléti szolgálatnak is írtak levelet. Ezt követően kaptak ebédet és fekvőhelyet a nyáron a gyerekek, s jár hozzájuk időközönként a családsegítő szolgálat is.

A panaszos levél.

A zömmel nyugdíjas panaszosok a jegyzőnek írt augusztus 6-án kelt panaszos levelére végül a városházáról is érkezett levél, igaz csak szeptember 9-én. A jegyző megbízásából válaszoló dr. Vas Zoltán, a pénzügyi osztály vagyongazdálkodási iroda vezetője azt közölte, hogy írásban felszólította az érintett lakó és gyerekei a figyelmét a számukra kiutalt lakás szomszédok zavarása nélküli rendeltetésszerű használatára a vonatkozó törvény szerint, mely szerint a bérlő illetve a vele együtt lakó személyek magatartása a lakásbérleti szerződés felmondásával járhat.

Az irodavezető kérte a panaszosoktól, hogy ha a bérlő és gyerekei magatartása nem változik, azt ismét írásban jelezzék neki.

És az arra kapott válasz.

Mi is szerettünk volna beszélni az ötgyermekes édesanyával, hogy mit is kíván tenni a további kellemetlenségek elkerülése érdekében. Háromszor is  próbát tettünk, de mindhiába. Két kora délutáni időpontban hiába kopogtattunk többször is (miután a csengőjük nem működik) nem érkezett válasz. Késő délután pedig hallottuk, hogy a lakásban valakik beszélgetnek, de kopogtatásunkra azonnal elhallgattak, majd lábak súrlódása hallatszott, de ajtót akkor sem nyitott senki.