Makó

Esőből is sok: Csanádpalotára 6 nap alatt 43 milliméternyi zúdult


A Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén kialakult árvízi helyzetre való tekintettel az Országos Műszaki Irányító Törzs szeptember 12-én 19 főt vezényelt át a térségbe az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól (ATIVIZIG, Szeged).
3 fő műszaki és 16 fő fizikai dolgozó végzett védekezési tevékenysége Körmend térségében. A szegedi vízügyes osztag a tegnapi napon Murarátka településre került átvezénylésre, hogy az ottani árvízvédekezést segítsék.
Az ATIVIZIG műszaki kollégái műszaki irányítói, ill. műszaki koordinátori feladatokat, a fizikai állomány pedig figyelő szolgálatot, szükség esetén fizikai védekezési (pl. homokzsákolás) feladatokat látnak el nappali és éjszakai műszakban egyaránt.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására összegyülekezett vizek levezetése érdekében szükségessé vált egyes szivattyútelepek üzemeltetése.
Az Igazgatóság 3 szivattyútelepet üzemeltet I. és II. fokú készültség mellett. A szivattyúzások Tiszasziget, Újszentiván, illetve Szentes térségét mentesítik a megnövekedett vízmennyiségtől.
Az ATIVIZIG területén, egy belvízvédelmi szakaszon (Szentes térsége) van I. fokú területi belvízvédelmi készültség érvényben.
Az igazgatóság működési területén az elöntött terület nagysága 15050 ha, melyből 6750 ha vetés-szántó. A legnagyobb belvízi elöntés Szentes térségében van, melynek nagysága 12850 ha.

A Szentes és Környéke Vízgazdálkodási Társulat III. fokú (Kunszentmárton és környéke), a Szeged és Környéke Vízgazdálkodási Társulat pedig I. fokú belvízvédelmi készültség (Dóc, Sándorfalva térsége) mellett végez belvízi szivattyúzási tevékenységet.

Csanytelek község polgármestere szeptember 15. 8:00 I. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el a település közigazgatási területére, ahol szivattyúzási tevékenységet folytatnak.

Kádár Mihály
védelemvezető helyettes
ATIVIZIG