Makó

Ma zsűrizték a makói Makovecz-emlékhelyet


A Hagymatikum előtti téren – ha nem esik az eső – csütörtökig mindenki megnézheti, milyen lesz a ma zsűrizett Makovecz-emlékhely, melyet Péterfy László és Madarassy István szobrászművészek alkotnak meg egy, a néhai építész által még 1977-ben készített rajz alapján.

A fotelben ülő, fej nélküli angyalt(?) ábrázoló, 1977-ben Makovecz Imre által készített rajz alapján készült szobor 1/1-es arányú gipszmodelljét zsűrizte a Képzőművészeti Lektorátus munkatársai és az alkotók jelenlétében a Makó Fejlődéséért Alapítvány. A végső döntés az emlékbizottság hozza meg, a műalkotás 25 millióba kerül.

Az eredeti Makovecz rajz.

A róla elnevezett téren felállítandó Makovecz-emlékművet süttői márványból faragják ki, a szobor talapzatát bronz koszorú díszíti majd.

A Makó Város Fejlődésért Alapítvány országos tervpályázatot írt ki tavaly az emlékhely megvalósítására. Az emlékbizottság – Buzás Péter, az emlékbizottság elnöke, Palotai Péter, a Makó Fejlődéséért Közalapítvány elnöke, Szabó Marianne Munkácsy-díjas iparművész, textilművész, Makovecz Imre özvegye, Makovecz Benjamin, a Makona Iroda ügyvezető igazgatója, Makovecz Imre fia, Kiss-Rigó László – szeged-csanádi megyés püspök, a műalkotás támogatója, Pollok László, a BONEX Építőipari Kft. ügyvezetője, a műalkotás támogatója, Prokai Gábor művészettörténész, Csernyus Lőrinc Ybl- díjas építész, Tóth Attila művészeti író, Fritz Mihály szobrászművész, Török Péter Ybl-díjas tájépítész, a Makovecz tér tervezője, Karsai Ildikó grafikusművész és Tóth Ferenc nyugalmazott múzeumigazgató akkor azonban nem talált megvalósításra alkalmasat a beérkezett pályamunkák közül.

És a szobor gipszmodellje.

A család később mutatott a hagyatékból egy 1977-es rajzot, amelyből a majdani szobrot Péterfy László (fő kompozíció, mészkőből) és Madarassy István (bronz koszorú) szobrászművészek, Makovecz Imre régi barátai valósítják meg.

A zsűrizés résztvevőinek egy része.

Az alkotás várhatóan jövőre avatják a Makovecz téren.