Makó

Ezer új munkahelyet és városi rezsicsökkentést ígér Farkas Éva Erzsébet


– Nem felelőtlenül készült, hiszen a kormánnyal és Lázár János országgyűlési képviselővel is egyeztettük a programot, melyet azonban a makóiak írtak, hiszen összeállításakor felhasználtuk a visszaérkezett több mint 1800 konzultációs levélben adott válaszokat és az emberekkel való személyes beszélgetések tapasztalatait – mondta Farkas Éva Erzsébet, a Fidesz-KDNP makói polgármesterjelöltje. Hozzátette: a programban – párhuzamban áll az országos rezsicsökkentéssel – olyan városi rezsicsökkentést kívánnak megvalósítani a következő öt évben, mely minden makóit érint az újszülöttektől a szépkorúakig. Így többek közt a babakötvényt a jelenlegi 45 ezer forintról 100 ezer forintra emelnék, az óvodások számára biztosítanának az ingyenes bárányhimlő elleni védőoltást, de tervezik a diákok részére beiskolázási támogatást bevezetését is.

Farkas Éva Erzsébet hangsúlyozta: a városi rezsicsökkentés egyik legfontosabb eleme a munkahelyteremtés. A tervezett munkahelyvédelmi akció keretében minden új munkahelyet 500 ezer forinttal támogatnának, s további kedvezményeket kapnának a női munkavállalót alkalmazók. A következő években előnyt élveznének a kis- és közepes vállalkozások.

A helyi gazdálkodók támogatása érdekében megszüntetnék a piaci helypénzt, s kormányzati segítséggel vásárcsarnokot építenének. És Agrárcentrumot hoznának létre. Tovább bővítenék az ipari parkot, akár egy éves adókedvezménnyel is támogatnák az oda betelepülső vállalkozásokat. De támogatják majd a vöröshagyma mellett a makói fokhagyma és hosszúgyökér programot. Ezekről már miniszteri szinten folynak a tárgyalások.

A közmunkaprogram fejlesztése részeként havi 2000 forinttal emelnék közunkások fizetését, a kiszámíthatóbb megélhetés érdekében. A „Makó számít rád!” programmal szeretnék a helyi fiatalokat segítő ösztöndíjprogramot indítani, de megújulna a város valamennyi sportlétesítménye. Ezeket a kártyával rendelkező fiatalok 50 százalékos kedvezménnyel használhatnák, míg a helyi sportegyesületeknek egyáltalán nem kellene bérleti díjat fizetniük. Az idősek ingyenesen látogathatnák a kulturális intézményeket, a 70 éven felüliek 5000 forintos utalványt kapnának karácsonykor, és a 65 éven feletti egyedülállóknak már nem kellene szemétdíjat sem fizetniük. A városban működő nyugdíjas klubok programjai megvalósításához klubonként évi félmillió forintos támogatást biztosítanának. A programban szerepel a meglévő játszóterek felújítása és újak építése is.

Farkas Éva Erzsébet hangsúlyozta, bár az elmúlt húsz év alatt sok jó dolog épült a városban, ám a következő években Makóra érkező milliárdokat a helybéliek véleménye alapján költenék el.

A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje fontosnak tartja, hogy megépüljön a kiszombori elkerülő út és kiemelt feladat az összes oktatási intézmény felújítását. De kiemelt figyelmet fordítana a város külső városrészeire, különösen a Honvédra. 2018-ra 10 ezer fát ültetnének a városban a levegő minősége javítása érdekében, 2019-re pedig minden még sáros utca szilárd burkolatot kapna. De megoldanák a szinte a város egész területén jelentkező belvíz elvezetési gondokat is, a panelprogramhoz pedig önkormányzati támogatást biztosítanánk. Tovább bővítenék a városi kerékpárút hálózatot, illetve felújítanák a meglévőket is.

A jobboldali városvezetés megindítaná a „Biztonságos Makóért”, és az „Egészséges Makóért” programokat. A járási hivatalt pedig, hogy egy helyen legyen az ügyintézés, beköltöztetnék, a városházára, annak felújítása után. Farkas Éva Erzsébet fontosnak tartja, hogy megvalósuljon a Makovecz program, mely alapján megépülne a könyvtár, valamint bővítenék a fürdőt. A Fidesz polgármesterjelöltje elmondta: folynak a tárgyalások a kormánnyal, hogy az 10 évre vállalja át a Hagymatikum ma 140 milliós városi támogatását, hogy ezzel is csökkenjenek a makói adófizetők terhei.

– Az élmények városává tennék a várost, különféle kulturális, helytörténeti programokkal, fesztiválokkal színesítve az itt élők és az idelátogatók mindennapjait – mondta. Hozzátéve, hogy a Návay-szobor újraállítása is a programjuk része.

Farkas Éva Erzsébet  bízik abban, hogy kétharmados kormány és Lázár János országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter támogatásával sikerül megvalósítani a következő öt évben a makói programot, melyet holnaptól kezdve minden háztartásba eljuttatnak. Mindemellett szerdától lakossági fórumokon is ismertetik az elképzeléseiket.