Makó

Egyharmadával biztosan csökkennek a törlesztőrészletek


“Miután az a pénz, amit a bankok tisztességtelenül elvettek, visszajár, ez a legtöbb esetben úgy fog történni, hogy a még fennálló tartozást ennyivel csökkenteni fogják, tehát az emberek adóssága is radikálisan csökkenni fog ennek következtében” – magyarázta a kormányfő, aki hozzátette: ahhoz képest, milyen bonyolult kérdésről van szó, gyors megoldás várható, “ügyféltípusonként halad majd előre a bankok átvilágítása”. Azt szeretné – mondta -, ha 2015. július 1-jén már csak “véletlenszerűen” akadna olyan hitel, amely esetében még nem zajlott le az elszámolás. Orbán Viktor megjegyezte egyenként kell újraszámolni minden hitelszerződést.

A bankok pedig ki fogják fizetni ezeket az összegeket – folytatta -, és “ha nincs ennyi most a bankokban, akkor majd a tulajdonosaik be fogják oda tolni ezeket az összegeket, hogy a bankok továbbra is működhessenek és egyben a bírósági ítéleteket is teljesíteni tudják”. Értékelése szerint a magyar gazdaságtörténetben példátlan, hogy a kormány és a parlament “a tisztesség logikája” alapján teljes egészében átvilágítson egy “az emberekkel szemben tisztességtelen pénzügyi manőverrendszert”, és elszámoltassa a bankokat.

“Olyan még nem volt, hogy egyszer csak valósággá váljon az, hogy tisztességtelennek lenni rossz üzlet, tisztességesnek lenni meg jó üzlet” – fogalmazott. A miniszterelnök azt is mondta ugyanakkor, hogy a modern pénzügyi rendszerben a bankok nélkülözhetetlenek, és ha “jól kezelik” őket, akkor a gazdaságnak áldás a létezésük. “Ha eljön a fair bankok korszaka, akkor ők nagy mértékben segítik a gazdaságot, ezen keresztül segítik az embereket” – emelte ki.

A devizahitelek forintosítását firtató kérdésre Orbán Viktor azt mondta, ez továbbra is cél, “el akarjuk tüntetni a devizahitel-rendszert, mert ez meggyötri az embereket, kiszolgáltatott helyzetbe hozza őket”. Ám ezek a tárgyalások még el sem kezdődtek.

MTI