Makó

Nyáron is dolgoztak a makói művésztanárok


Oláh Nóra – Makó

Bárdi Andrea (KLIK – Bartók tagintézmény, képzőművészet): – A tanévzárás után a Makó és Térsége Ifjúsági művésztelep két hete következett, majd Nadobán Zsuzsanna kolléganőmmel együtt tartottunk 1-1 hetes tematikus kreatív gyermektáborokat. Szakirányú képzőművészeti felnőtt és gyermek kurzusokat is vezettem, illetve látványfaragásra kértek fel több makói és térségi rendezvényen. Szerencsére a feltöltődést leginkább garantáló alkotómunkára is jutott valamennyi időm – pihenésre, otthoni munkára viszont mindössze 8 nap, hétvégékkel együtt.

Setényiné Rácz Gabriella (KLIK – Bartók tagintézmény, hegedű): – I. világháborús megemlékezésen vettünk részt Kiszomboron, ahol az Istók Margit-díjas vonós együttest vezettem. A Marosvidék szervezésében, szintén I. világháborús megemlékezésen pedig a főiskolára és konzervatóriumba járó tanítványaimmal léptünk fel a makói múzeumban. Nagyobb diákjaimmal nyáron is tartom a kapcsolatot, igyekszem támogatni továbbépülésüket. Egyik tanítványom, Szalai Rebeka egy egyhetes zenei táborban vehetett részt, ahol egyetemi oktatónál fejleszthette tudását, míg egy másikat, Goldis Brigittát sikerrel felvételiztettem az SZTE ének-zene tanszékére. Saját szakmai fejlődésemet is fontosnak tartom, ezért részt vettem egy mesterkurzuson SZTE Zeneművészeti karán, “Zenei nevelés és  kompetencia alapú oktatás” címmel.

Tóthné Döme Mária (KLIK – Bartók tagintézmény, Maros Táncegyüttes): – Az együttes továbbképző tagozata – az ifjúsági csoportok – június 20 és 23 között részt vett Egerben, a VIII. Szederinda Gyermek és Ifjúsági Folklór Fesztiválon, míg 24-én a szenior csoport (MÖTYKE) Kiszomboron adta meg a Szent Iván éji tűzugrás és táncház alaphangulatát. Még június végén ifjúsági kamaracsoportunk Székelydobóra utazott a fennállásának 680. évét ünneplő falu rendezvényére, ez idő alatt két gyermekcsapatunk a gyulai Körösvölgyi Sokadalomban táncolt. Július első hetét a szeniorok Montenegróban töltötték (vásárhelyi táncos kortársaikkal együtt) egy összművészeti fesztiválon. Augusztus elején már próbálni kellett, hiszen sorra követték egymást a fellépések – 8-án egy helyi konferencián került sor egy táncos műsorra, 19-én a Szent István téren, 20-án pedig az apátfalvi ünnepi rendezvényen láthatott minket a közönség. 24-én Igáson, a csókásiak találkozóján perdült táncra a legidősebbek kamaracsoportja. Ebben a mozgalmas időszakban nem is maguk a szereplések okozzák a legnagyobb gondot; legnehezebb feladat mindig a csoportok tagjainak összeszedése a nyaralási szezon közepén…

Rónainé Török Csilla (Kiszombor – Dózsa Gyürgy Általáno Iskola, Magán Zeneiskola, zene és képzőművészet): – A Vályogos tó partján lévő Aqua P’art szállás, kemping és szabadidőközpontban július folyamán képzőművészeti alkotótáborokat szerveztünk általános iskolások számára. A szobrászkodás, mécses készítés, üvegfestés, textilezés, kollázs, mozaik, különleges rajz- és festészeti technikák elsajátítása mellett sok szabadidős programot iktattunk be: kerékpártúrák, múzeumlátogatás, lombsétány, kukorica útvesztő, ősmagyar nap, íjászat, kecskefarm látogatás, tábortűz, közös éneklés és rengeteg sport.  Augusztusban országunk zeneművészeti egyetemeinek klasszikus gitár szakos hallgatói számára szerveztünk egyhetes gitárkurzust, melyet Szilvágyi Sándor  Liszt- és Artisjus díjas gitárművész koncertjével nyitottuk meg a kiszombori Rotundában, illetve ugyanitt a hallgatók koncertjével zártuk.


Papp Miklós (Magán Zeneiskola, rézfúvós): – A tanév vége után a hagyományos kiszenekari nyári táborunkat tartottuk Óföldeákon, majd a Fúvószenekarok Világszövetsége debreceni szimpóziumának koncertjére összevont próbákkal készültünk – a szegedi egyetemistákkal kiegészült zenekarunk július 7-én nagy sikerrel szerepelt a világkongresszus résztvevői és vendégei előtt. A nyár többi részében is gyakran léptünk fel – falunapon Nagylakon, búcsúban Földeákon, Szent László-napi rendezvényen Újvároson. Augusztus 17-én szegedi fúvószenekari találkozón, 19-én Szent István-körmeneten vettünk részt, majd 20-án következett a hagyományosnak számító fúvós találkozó, a makói ünnepi rendezvénysorozat fontos elemeként. A legtöbb eseményből természetesen kollégáim is kivették a részüket.