Makó

Megírta a makói focitörténetet a Jobbik kampányfőnöke


Urbancsok Zsolt makói főlevéltáros és Forgó Géza könyvtár- és múzeumigazgató is támogatja a kötet megjelenését.
– 1912-ben alakult meg a Makói Atlétikai Klub, mely először foglalkozott a városban szervezett körülmények között labdarúgással. Az azóta – a tavalyi szezon végéig tartó időszakot tekintem át a könyvemben – mondta a szerző, aki természetesen maga is focirajongó. Az egyelőre kéziratban lévő könyvből kiderül, hogy a makói csapat az első meccset 1906-ban Nagylak ellen játszotta. Ám, hogy mi lett az eredmény, az ma már nem tudható. – Körülbelül 10 éve járok rendszeresen focimeccsekre,azóta érdekel szurkolóként ez a játék – tette hozzá Zeitler Ádám. A 150 oldalas kézirat természetesen nem csak a makói futball történetét tekinti át, de az eltelt 102 év eredményeit is felsorakoztató adattárat is tartalmazza. – Főleg a tétmeccseket gyűjtöttem össze, de szerepel néhány edzőmeccsé is – mondta.

A Makói Lokomotív egykori csapata fotója a helyi sportmúzeum gyűjteményében.

A szerző már folytatni is szeretné a sporttörténeti kutatását. Máris elindult fölkutatni az egykori, ma még élő játékosokat, játékvezetőket, klubvezetőket, hogy azok visszaemlékezéseit is összegyűjtse.
Valódi könyv azonban csak akkor lesz a focitörténetből, ha a szerzőnek sikerül támogatókat vagy előfizetőket gyűjtenie a kiadásához. Mint mondja, máris jelentkeztek rá támogatók.

Ilyen focicsapat is működött.