Makó

Házi őrizetben rabolt az apátfalvi nő, a bíróság előzetesbe helyezte


A Makói Járási Ügyészség azért kezdeményezte a cselekvőképességet korlátozó gondnokság hatálya alatt álló J. K. gyanúsított előzetes letartóztatását, mert megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy idén május 16-án ugyancsak rablás miatt elrendelt majd október 16-ig meghosszabbított házi őrizet tartama alatt, szeptember hó 9-én 12 óra 30 perc körül Apátfalván, nem messze saját lakóhelyétől az utcán odaszaladt a sértetthez, cigarettát kért tőle. Amikor nem kapott elkezdte rángatni a jobb oldalára lebénult sértett mellkasán keresztbe vetett övtáskát, mire áldozata kerékpárjával eldőlt, és a könyökére esett. A gyanúsított nem hagyott fel a táska rángatásával, azonban azt megszerezni nem tudta. A sértett kiabálását szomszédja meghallotta, aki rászólt a gyanúsítottra, hogy eressze el áldozatát. A gyanúsított ennek hatására a cselekményével felhagyott és a helyszínről távozott. A sértett a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Az elsőfokú bíróság azt állapította meg, hogy J. K. a kiemelkedő tárgyi súlyú, öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt ugyancsak vagyon elleni bűncselekmény miatt folyamatban lévő büntetőeljárás, illetve kényszerintézkedés hatálya alatt látszik megvalósítani, ezért megalapozottan feltehető, hogy szabadlábra helyezése esetén újabb szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekményt követne el, emellett a vele szemben alkalmazott enyhébb kényszerintézkedés, a házi őrizet szabályait is megszegte, így előzetes letartóztatása mindenképpen indokolt.

A bíróság rendelkezett arról, hogy az előzetes letartóztatást a gyanúsított pszichikai állapotára tekintettel az igazságügyi megfigyelő és elmegyógyító intézetben kell végrehajtani.

A bíróság végzését az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsított fellebbezést jelentett be, így a végzés nem jogerős.