Makó

Tíz év fegyház a postarablónak – 1,3 milliót zsákmányolt


A táblabíróság fegyveresen, közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett rablás bűntettében mondta ki bűnösnek a korábban már ötször büntetett, jelenleg 46 esztendős hódmezővásárhelyi N.Sándort.

A vádlott anyagi gondjai miatt 2013. június 28-án elhatározta, hogy egy postát kirabolva jut pénzhez. A bűncselekmény helyszínéül a szegedi Olajbányász téri hivatalt választotta ki. Előbb terepszemlét tartott a helyszínen, majd visszament a postára, ahol ekkor csak két ügyfél tartózkodott az öt postai alkalmazott mellett.

A férfi korábban robbanószerkezet utánzatot készített: gyógyszeres dobozra sötét szigetelőszalaggal ráerősítette a mobiltelefonját. Amikor a postai alkalmazotthoz lépett, a készüléken bekapcsolta a világítást, olyan hatást keltve, mintha élesítette volna a szerkezetet, és közölte az alkalmazottal, adja oda a pénzt, mert különben robbantani fog. A vádlott a postavezetőnek is megismételte a fenyegetést, hozzátette: neki úgyis mindegy, mert rákos és csak napjai vannak hátra.

 A férfi több mint 1,3 millió forintot zsákmányolt, és gépkocsival menekült el a helyszínről. A postai alkalmazottak a vádlott távozása után nyomták meg a riasztógombot. A férfi egy éjszakát Hódmezővásárhelyen töltött, majd amikor meglátta a rendőrség felhívását az interneten, menekülni kezdett, a rendőrök végül egy siófoki nagyáruház parkolójában fogták el. Az elrabolt pénzből 210 ezer forintot találtak meg nála.

A táblabíróság döntésével súlyosbította a Szegedi Törvényszék elsőfokú ítéletében a vádlottra kiszabott nyolc és fél éves szabadságvesztés büntetést. Hegedűs István tanácsvezető bíró az indoklás során kifejtette, a vádlott büntetett előéletű, a fegyveres rablást két büntetőeljárás hatálya alatt és egy korábbi büntetéséből szabadulva a próbaidő lejárta után pár nappal követte el.