Makó

Ausztriába tartottak az embercsempészek


A domaszéki autópálya felhajtónál állítottak meg egy kisteherautót a Készenléti Rendőrség mélységi ellenőrzést végző járőrei tegnap délelőtt 11 óra 15 perckor. Az autóban elől egy indiai és egy pakisztáni férfi ült. A raktérben 14 szíriai állampolgárságú határsértőt szállítottak, akik nem sokkal korábban lépték át illegálisan a zöld határt. A migránsok Ausztriába szerettek volna eljutni. A két a férfi ellen embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás. Várhatóan gyorsított eljárás keretében állnak bíróság elé.

Fotó: police.hu

Csongrád megye déli részén 8 ország 79 állampolgárát fogták el a rendőrök és a polgárőrök az elmúlt 24 órában. Valamennyien illegálisan léptek be a schengeni övezetbe. Ellenük idegenrendészeti eljárás indult.

Mint ismert, az országos rendőrfőkapitány szeptember 5-i hatállyal intézkedett Magyarország Szerbiával közös schengeni külső határszakaszának megerősítésére. Az illegális migráció elleni még hatékonyabb fellépés érdekében a Készenléti Rendőrség Rendészeti Igazgatóság Mélységi Ellenőrzési Osztály állományából szolgálatonként 12 fő vezénylése történt meg az érintett határszakaszra. Az elfogott nagyszámú migránsok előállítása során végzett ügyintézés meggyorsítása érdekében más megyei rendőr-főkapitányságok idegenrendészeti szakemberekkel erősítik meg a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság állományát.

Szeptember 10-étől az Európai Unió Határőrizeti Ügynökségén keresztül 8 tagállam vendégtisztjei technikai eszközökkel, szolgálati kutyákkal és járművekkel felszerelve biztosítanak további támogatást a magyar-szerb schengeni külső határszakaszon.

MH-CSMRFK