Hírek

Adakoznának az I. világháborús névsor felújítására, de nincs kinek


A Budapesten élő Kava Györgyné Jenei Mária a közelmúltban járt szülővárosában, s unokájának mutatta meg Makó nevezetességeit. Köztük a Korona előtti I. világháborús emlékművön nagyapja Budai Sándor és annak lánytestvére férje Halasi István nevét.

– Olyan alaposan megkopott mára a névsor, hogy alig lehetett kibetűzni némelyik nevet. Ezért arra gondoltam, hogy gyűjtést kellene végezni a névsor felújítására, s ehhez szívesen ajánlanék fel 10 ezer forintot – mondta a hírportálunkat feltelefonáló Kava Györgyné (elérhetősége szerkesztoségünkben – a szerk.). A 72 éves nagymama az interneten keresgélt a világháborús centenáriummal foglalkozó makói alapítványt, de nem lelt.

Ez még a névsor olvashatóbb része.


Megkérdeztük Márton Imrét, a makói Városszépítők Társasága elnökét, hogy felmerült-e már köreikben az I. világháborús névsor rendbetétele? Azt mondta, hogy az még nem, de képviselőként már többször is javasolta a hasonlóan rossz állapotban lévő II. világháborús névsor rekonstrukcióját – igaz eddig hiába.

Az I. világháborús névsor felújítása az utóbbi években nem szerepelt a makói testületi ülések napirendjén sem.


 +++

1921. május 30-án indítványozták először a makói háborús hősök neveinek megörökítését. A halottak összeírása szeptemberben kezdődött, és hamarosan 102 katona adatai gyűltek össze. Dr. Nikelszky Jenő, a város polgármestere 1923. április 18-án terjesztette elő az emlékmű tervét. A képviselő-testület hárommillió koronát szavazott meg a költségekre. A szükséges pénzösszeg hiányzó részét közadakozásból, jótékonysági előadásból fedezték.
Az emlékművet – Pásztor János alkotását – 1929. szeptember 29-én avatták föl dr. Petrovics György országgyűlési képviselő, és Horthy Miklós kormányzó jelenlétében.