Makó

Közel félezer határsértő 3 nap alatt


Pénteken 183, szombaton 99, vasárnap pedig 204 illegális migránssal szemben intézkedtek a rendőrök és a polgárőrök Csongrád megye déli részén. A legtöbben Ásotthalom, Mórahalom és Röszke külterületén próbálkoztak illegálisan a schengeni övezetbe jutni. A 20-30 fős csoportokban sok gyerek és nő is volt.

3 nap alatt 4 embercsempészt fogtak el a rendőrök. 2014. szeptember 5-én 12 óra 10 perckor a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség és a Készenléti Rendőrség járőrei állítottak meg egy kisbuszt Mórahalom külterületén, amiben 5 pakisztáni, 12 szíriai és 1 bangladesi migráns utazott. Őket egy pakisztáni állampolgárságú férfi akarta eljuttatni Ausztriába. Másnap ugyanebben az időben a Szegedi Rendőrkapitányság Mórahalmi Rendőrőrsének körzeti megbízottai igazoltattak két kubai állampolgárt Ásotthalomnál. Az egyik férfi ismerősét akarta átszöktetni a határon, hogy Spanyolországba utazzanak. Szeptember 7-én reggel az M5-ös autópályán állítottak meg egy autót a röszkei átkelőn szolgálatot teljesítő rendőrök. Ott 3 szíriai férfit találtak, akiket egy szerb állampolgár szállított Nyugat-Európába. A Kiszombori Határrendészeti Kirendeltség egyik szolgálaton kívüli rendőre pedig Tiszasziget és Térvár között tartóztatott fel egy autót, amiben szintén három határsértő ült. Őket szintén egy szerb férfi segítette.

Fotó: police.hu

A négy férfi ellen embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indult, míg a határsértők ellen idegenrendészeti eljárást kezdeményeztek.

Mint ismert, az országos rendőrfőkapitány szeptember 5-i hatállyal intézkedett Magyarország Szerbiával közös schengeni külső határszakaszának megerősítésére. Az illegális migráció elleni még hatékonyabb fellépés érdekében a Készenléti Rendőrség Rendészeti Igazgatóság Mélységi Ellenőrzési Osztály állományából szolgálatonként 12 fő vezénylése történt meg az érintett határszakaszra. Az elfogott nagyszámú migránsok előállítása során végzett ügyintézés meggyorsítása érdekében más megyei rendőr-főkapitányságok idegenrendészeti szakemberekkel erősítik meg a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság állományát.

Szeptember 10-étől az Európai Unió Határőrizeti Ügynökségén keresztül 8 tagállam vendégtisztjei technikai eszközökkel, szolgálati kutyákkal és járművekkel felszerelve biztosítanak további támogatást a magyar-szerb schengeni külső határszakaszon.