Makó

3 utcában indult útépítés a Honvéd városrészben


A Honvéd városrész az egyetlen lakóövezet, mely a 34 utcája közül még 17 nem teljes hosszában aszfaltozott. A burkolt utak hossza a Honvédban ma 11 kilométernyi, az aszfaltozott felület körülbelül 65%-ot tesz ki a városrészben – hangzott el Buzás Péter polgármester és Baranyi Sándor képviselő ezzel kapcsolatos mai sajtótájékoztatóján.

Most három képviselői körzetében a lakossággal összefogva épül út. A munkálatok Baranyi Sándor körzetében a Vasvári Pál (Berzsenyi–Honvéd u. szakasz), Kiss Imréné körzetében a Bánffy (Szilágyi–Fuvola u. szakasz) míg Sánta Sándor körzetében a Táncsics utcát érinti (Bimbó–Luther utca szakasz).

Az utcákon 3,2 méter szélességben összesen 627 méternyi aszfaltfelület épül ebben az évben. Az útfelújítás több mint 12 millió forintja költségvetési forintokból és lakossági önerőből tevődik össze.  Az utcában élők ingatlanonként 15 ezer forint önerő befizetésével építési közösséget hoztak létre.

Az utak őrölt beton ágyazatot és darált aszfalt, vagy ennél finomabb útalap-kiékelő anyag burkolatot kapnak ebben az évben. Közel 3,6 millió forint megtakarítást jelent, hogy a meglévő útszerkezet stabilizálásához az önkormányzat tört betont tud biztosítani. Ennek jelentős részét teszi ki az, hogy ha ezt az alapanyagot törés nélkül, hulladékként helyezték volna el, akkor azért 2,4 millió forint lerakási díjat kellett volna fizetni.