Hírek

Magyarcsanádi mezőgazdasági fórum az agrártámogatásokról


A kormány kiemelt figyelmet fordít a munkahelyek megőrzésére és teremtésére, ezért előnyben részesíti a zöldség- és gyümölcstermesztést, az állattenyésztést, valamint az élelmiszeripar fejlesztését – mondta.

Közölte: az agrártámogatási rendszer változása értelmében 1038 és 1200 hektár birtoknagyság között életbe lép az 5 százalékos csökkentés, 1200 hektár fölött megvonják az alaptámogatást, ám a zöldítést szolgáló támogatás megmarad.  Az 1200 hektár feletti gazdaságoknál 200 az, mely csak növénytermesztéssel,  325 állattartással is foglalkozik, így összesen 525 társaság esik ebbe a kalapba – a 180 ezer kérelmező közül.

Az államtitkár szólt emlékeztetett arra, hogy Fazekas Sándor és Lázár János miniszterek az elmúlt hetekben munkahely teremtési programot is bejelentettek, melynek keretében a következő 6 évben 180 milliós pluszforrást biztosítanak az állattartással foglalkozóknak.

– A kormány célja, hogy koncentráltan oda kerüljenek a pénzek, ahol ténylegesen szükség van” – jelentette ki az államtitkár, majd a fiatal gazdákkal kapcsolatosan elmondta, Brüsszelben csak a magyaroknak sikerült elérni, hogy 90 hektárig az alaptámogatáson túl plusz 25 százalékos támogatásban részesülnek.

Közölte azt is, hogy jelenleg vizsgálják, hogy milyen uniós források maradtak hátra. Erre azért van szükség, mert az év végén záruló ciklusban szinte már lehetetlen pályázatokat kiírni, elbírálni és kifizetni, de pénzeket nem akarjuk az unióban hagyni. Az államtitkár szerint az értékesítési gondok megelőzésének kulcsa az összefogásban rejlik.

Farkas Éva, a Fidesz-KDNP az államtitkárral folytatott beszélgetése során egyetértett a kormányzati struktúra változásáról, és azzal céllal, hogy a pénz ne a nagy, hanem a kisgazdaságokhoz áramoljon.

Farkas Éva és Kis Miklós Zsolt államtitkár. Fotó: Facebook