Hírek

Amit szívesen vesznek kezükbe a makói asszonyok


Bojtor Boglárka – Makó

– Már negyven éve horgászok, s ezt kellemes időtöltésnek tartom – mondta Szabó József. – Sok a szabadidőm, néha egész nap kint vagyok, ráérek, már a nyugdíjas éveimet taposom. Ez a kedvenc hobbim, itt a tóban kárász és ponty mellett még afrikai harcsa is akad. Nekem bérletem van, de ide napijeggyel is bárki kijöhet. A halakat általában visszadobom, hiszen a kifogás élménye a fontos – mesélte.

A városszéli horgásztónál sokan vannak, többen hosszú órákat eltöltenek a parton a botot és az úszót figyelve. Kívülállóknak mindez türelemjátéknak tűnhet, de a horgászás szerelmeseinek egy napi várakozás is megéri azt a pillanatot, amikor valami a horogra akad.
– Tíz évesen kezdtem horgászni, már hét éve csinálom – újságolta Bán Máté. – Ez a hobbim, ami teljesen kikapcsol. Nagybátyám tanított meg az apróbb trükkökre, de pár éve egyedül horgászom. Jobb napokon tíz-tizenegy halat is kifogok, de egy-kettő mindig akad – mondta. – Szeretem a halételeket, néha viszek is haza belőlük. Versenyeken is részt vettem már, de nincsenek komolyabb céljaim, inkább hobbinak szeretném megtartani, hiszen nem egy olcsó sport. Persze az országos és nemzetközi versenyek eredményeit figyelemmel kísérem.

A csalikból nincs hiány.

Az asszony is szívesen markolásszák a pecabotokat, de mellett a gyerekek is hódolnak ennek a szenvedélynek. – Egy éve horgászom, régebben a tévében láttam ilyen filmeket, és kedvet kaptam – árulta el Mészáros Barnabás, akinek kedvence a ponty. – Apa munkatársa tanított meg, szerintem jó elfoglaltság. Legtöbbször Csanádpalotára járunk, vagy a Maros-partra, de itt is szeretünk – tette hozzá a fiú, aki mindig fog legalább egy halat. – Általában visszadobjuk a halakat, nem szeretjük megenni. Nem sűrűn, kéthavonta járunk el horgászni. Én azért szeretem, mert ilyenkor is együtt töltjük az időnket – mesélte Barnabás apukája Imre.

Sorban ülnek a horgászok a parton.

A horgászat a táplálékszerzés egyik legrégebbi formája, és egyre népszerűbb sportnak mondható. Sokak feltöltődnek a parton az úszót figyelve. Aki komolyabban foglalkozik vele, sok pénzt rákölthet. Egy-egy csali, különböző botok, háló és más felszerelések beszerzése több tízezer forintba is kerülhet, nem is beszélve a horgászengedélyről.