Makó

Mindenki kéri a várostól a Szegfű utca újraaszfaltozását


Korom András – Makó

Az újvárosi Szegfű utca Vásárhelyi és Sírkert utcai részén mára repedezetté, töredezetté vált az aszfalt, s az utcabeliek reménykedtek benne, hogy – ahogy kereszteződő, illetve a szomszédos Bárány, Váradi és Attila utcákban történt -, itt is teljesen új aszfaltburkolatot építenek. Egy darabig vártak, de az útépítők végül elkerülték őket. Az utca ezen részén a csatornázás nem érintette az aszfaltot, így aztán azt helyreállítani sem lehet az erre tavaly elnyert több mint egymilliárdos pályázati pénzből.

Hálósra töredezett és megsüllyedt az útburkolat.

– Nagyon sok teherautó és más jármű halad itt el, így az idő és emiatt alaposan tönkrement az évek során a burkolat. A csatornázás után jöttek javítani, de csak a csatornafedeleket – mondta az utca közepén lakó Tóth Ferenc. Párja, Laukó Mónika hozzátette: eső után hatalmas pocsolyák állnak az úttest szélén, s nem egy helyen – így a házuknál – a csapadék nemcsak az árakba, de a járdánkra is utat talált – s mutatta is a vízátfolyás helyét.

A Vásárhelyi utca felől egyébként két nagyobb ütőkátyú, míg a Sírkert utca végénél még kettő keseríti a közlekedők életét, de ezeket sem kátyúzták még ki.

Lukó Mónika az egyik, az úttesten húzódó kátyúnál.

Az újraaszfaltozás érdekében felvette a kapcsolatot Kiss Imrénével Újváros települési képviselőjével Kurunczi Jánosné, az egyik utcabéli. Többszöri találkozásuk végén kiderült, hogy a városnak nincs pénze a munkálatok elvégzésére. A képviselőasszony végül azt javasolta: írjanak az utcabéliek levelet a polgármesternek.
A feszült helyzetet jól jellemzi, hogy az aszfaltozással kapcsolatban igazán a Facebook-on tört ki személyeskedést sem nélkülöző vita.

– Többszöri hiábavaló próbálkozás után személyesen Buzás Péter polgármester kezébe adtam a kérelmünket. Miután a szomszédos utcákat nemrégiben újra aszfaltozták, ahogy a Szegfűt átszelőket is, gondoltam, hogy itt az ideje, hogy ránk is sor kerüljön. Hiszen az 1996-ban készült útburkolat már alaposan megrepedezett, a csatornázó gépek sok helyen letörték a szélét, illetve a megsüllyedt részeken eső után hatalmas tócsák állnak, s egyes helyeken a házak tövén áll a víz – árulta el hírportálunknak az aláírásgyűjtés okát Kurunczi Jánosné. Hozzátette: többször is beszélt ez ügyben Kiss Imréné települési képviselővel, aki biztatta az itt élőket, hogy lesz aszfaltozás, majd azt mondta, hogy nincs rá a városnak pénze.
– Azt vártuk, hogy a szomszédos utcák rendbetétele után a miénk következik, de nem jöttek a kivitelezők. Emiatt fogalmaztam meg a beadványunkat, melyeket minden érintett, azaz összesen 51 ingatlantulajdonos írt alá – tette hozzá Kurunczi Jánosné.

Megkerestük ez ügyben a makói önkormányzatot. A városházán azt válaszolták kérdésünkre, hogy  megkapták az 51 aláírással ellátott levelet, s “Az önkormányzat megvizsgálja, mit lehet tenni a lakók kérésére.”