Makó

Nyári turistainvázió Makón – a románok után már a hazai vendégek is jönnek


Bojtor Boglárka – Makó

– Az apartmanunk 2012-ben nyitott, és mára már telt házzal üzemeltetjük, ami a hétfői napokra is jellemző – osztotta meg velem Borka Péter, a kétszeres Best of Makó díjas Borka Apartman társtulajdonosa. – Ennek legfőbb oka szerintem a fürdő megnyitása és a wellness- valamint gyógyturizmus beindulása Magyarországon. A Hagymatikummal Makó ebbe is be tudott kapcsolódni. Tény, hogy nem egy buliváros, így inkább az idősebb korosztály jellemző a vendégek körére – mesélte.

A városra egész nyáron jellemző volt, hogy fényképező turisták tömegét lehetett az utcán észrevenni. A véghajrá azonban most jön, szeptemberig. Többen egész nyáron nem jutottak el sehová, így most gyorsan pótolják a nyaralást. Egy-két éve inkább a külföldi és elsősorban román turisták fordultak meg itt, de mára a belföldi vendégek száma is megemelkedett.

A legnagyobb vonzerőt a Hagymatikum jelenti.

Sokan interneten olvasnak Makóról, ami felkelti a kíváncsiságukat. Az erre járók nagyon szépnek tartják a főteret, tetszik nekik, hogy minden zöld. Főként a nyugalomnak örülnek, pihenni jönnek ide. Nyáron minden hétvégén van valami rendezvény és még a környező települések is teli vannak programokkal. Egész napokat lehet eltölteni a megújult Maros-parton és a Hagymatikumban is.
– Sok a visszatérő vendégünk – mondta Péter. – A két év alatt azt látom, hogy a város már nem stagnál a turizmus terén, örülnék neki, ha ez a folyamat így folytatódna a jövőben.

Turisták – útban a fürdőbe. A kül- és a belföldi vendégek a Maros-partot is kedvelik.

– Az interneten láttuk, hogy Szentpéteri Csilla koncert lesz – mesélte egy Debrecenből a városba érkező család. – Ezért a városnak is utána olvastunk. Korábban csak a hagymával kapcsolatosan hallottunk Makóról. Három napot maradunk, reméljük lesz időnk mindent megnézni és kipróbálni. Szeretjük nagyon a gyógyfürdőket, sok helyen megfordultunk már az országban – mondták.