Makó

Porfelhő és sártenger váltja egymást a Pozsonyi utcában


A Pozsonyi utca lakói már körülbelül két éve próbálnak tárgyalni az önkormányzattal az aszfaltozás ügyében, de még választ sem kapnak. Idén februárban aláírást is gyűjtöttek az utcában, akkor április végére ígérték a helyreállítást, de azóta se sokminden történt. Törmelékkel és földdel töltötték fel az utat, ami nem segített a helyzeten. Esős időben ugyanis bokáig süllyednek az erre lakók a sárban.

A sártenger,eső után.

– Véleményem szerint ilyen kriminális helyzet nincs máshol a városban – mondta Dömötör Attila, az utca egyik lakója. – Az út jelenlegi állapotában a mentőnek is negyed óráig tartott innen kikecmeregni. Arra is volt már példa, hogy egy autó megcsúszott és totálkárosra tört – panaszolta.

Dömötör Attila az utca ugyanazon szakaszán, csak most por lett a sárból. A mentő is alig bírt innen kikecmeregni.

Az itt lakók akár önerővel is hozzájárulnának a helyreállításhoz, de mivel kezdeményezésükre még választ sem kaptak nem tudják mi tévők legyenek.

Sánta Sándor a településrész képviselője is szívén viseli a városrész sorsát. Elmondása szerint komoly vitákba torkollik szinte minden alkalommal felszólalása. Javasolt már olyat is, hogy a város nevezetességei közé sorolják a honvédi gazt.
Dömötör Attila szerint képviselőjüknek kevés a szava, nem tud belenyugodni abba, hogy az ő városrészük állapota ilyen botrányos.  – Máshol a füvet is lenyírják erre még egyszer sem volt erre példa – említette meg.

A földútba süllyesztett elzáró szelep. Az első eső bemossa majd.

Megkérdeztük a makói polgármesteri hivatalt a Pozsonyi utcai panasszal kapcsolatban. A következőket válaszolták: “Makón az elmúlt ciklusokban elértük, hogy Lesi és Honvéd városrészt kivéve mindenütt másutt 100%-os az aszfaltozott utak aránya. A csatornázást követő helyreállítás mellett a belterületi utak több mint 90%-a kap új aszfaltot. Tudunk arról, hogy a honvédi városrész az egyetlen lakóövezet, ahol az összesen 34 utcából még 17 olyan van, amely nem teljes hosszában aszfaltozott. Ilyen a Pozsonyi utca is. A burkolt utak hossza a Honvédban ma 11 kilométernyi, az aszfaltozott felület körülbelül 65%-ot tesz ki a városrészben.
Ebben az évben három képviselői körzetben, a lakossággal összefogva épül új aszfaltút Honvédban. Az építkezés Baranyi Sándor körzetében a Vasvári Pál (Berzsenyi–Honvéd u. szakasz), Kiss Imréné körzetében a Bánffy (Szilágyi–Fuvola u. szakasz) és dr. Sánta Sándor körzetében a Táncsics utcát érinti (Bimbó–Luther utca szakasz).
A Pozsonyi utca aszfaltozását, ha a város erőforrásai ezt lehetővé teszik és a körzeti képviselő is javasolja, ugyanígy el fogjuk majd végezni. Most, lakossági kérésre az úton gréderezést és felületegyengetést végeztek az önkormányzat megbízására.”