Makó

Farkas Éva: a házasságunk az egyik legjobb dolog


Kertes házban él férjével, a makói mentőállomás vezetőjével, illetve általános iskolától már elbúcsúzott Eszter Abigél lányával Farkas Éva, akit a makóiak sok éven át pedagógusként, majd tankerületi igazgatóként ismertek és szerettek meg, s július eleje óta a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjeként is számon tartják.

Éva és Laci 24 éve élnek szentségi házasságban. Lányuk, aki zumbázik, hegedül és gitározik, kerékpározik és angolul is tanul, édesapjával szeret görkorcsolyázni, sci-fit olvasni. De szívesen vesz részt a családi kerékpártúrákon. És évek óta hegedül.
– Szeretünk együtt kibiciklizni a Maros partra vagy Kiszomborra. Ez 20 kilométeres távolság oda-vissza, így útközben sokat tudunk beszélgetni – mondta. Arra a kérdésünkre, hogy két vezető beosztásban dolgozó ember közül odahaza ki hordja a nadrágot, tréfásan azt mondta, hogy munka közben a férj a nadrágot, míg ő szoknyát hord, s mindketten öveket is, de ez utóbbiakat otthon mindketten leteszik.

Farkasék Honfoglalóznak. A hétvégen van egész nap együtt a család.

– Lacival – aki, ahogy én is Makón végezte középiskolai tanulmányait és itt kezdett dolgozni – 24 éve élünk szentségi házasságban. Együtt raktunk fészket és együtt kezdtük el felsőfokú tanulmányainkat is. Házasságunkat kezdettől fogva a szerelem, a szeretet és a bizalom háromlábú székére helyeztük – árulta el Éva, mi is köti össze szorosan a férjével. A bizalom számára nem csak a nyugalmat jelenti, de a szeretni és a szeretve lenni bensőséges állapotának megélését is. Mindketten úgy vélik, hogy házasságuk az egyik legjobb dolog, amit a Teremtő megalkotott számukra.

Eszter és Éva a konyhában. Mindenkinek más étel a kedvence.

Éva, egykoron épp úgy aktívan zenélt, ahogy most a lánya teszi.

– Közel 20 éve a családtagokkal, barátokkal alakítottuk meg a Borostyán zenekart, mellyel különféle rendezvényeken léptünk fel. Manapság azonban csak ritkán kerül elő a gitárom, leginkább baráti társaságban. De a zene hűséges barátom, közösségi alkotótársam is, mely örömben, bánatban egyaránt mellettem áll – árulta el.

Időnként előkerül a hegedű és a gitár is.

Éva családjában egyébként optimális a munkamegosztás. Ő mos, de a vasalásban és a takarításban már két segítsége is akad. Bár a hétvégeken van kikapcsolódásra idejük, ám Éva ilyenkor gyakran beteg édesanyjának segít.

Kerékpáron a Farkas család. Kiszomborig is elkerekeznek.

– Hétköznap esténként általában csak egytálételek készítésére marad időnk, ám szombaton kora délutánonként már együtt főz a család, s persze ilyenkor beszéljük meg, mi is történt egész héten. A kedvenc ételeink különbözők. Eszter sok kedvence közül mostanában leginkább a palacsinta emelkedik ki, Laci imádja a levesféléket, én pedig a rakott zöldséget szeretem csirkehússal.
Éva nagyon szeret olvasni, kedvence a Nyugat nemzedéke: Ady Endre, Tóth Árpád, mellettük kedvence József Attila és Lesznai Anna, Rainer Mária Rilke, Pilinszky, Keresztúri Dezső és Weöres Sándor.

Éva kedvence többek közt József Attila, Ady és a Nyugat nemzedéke. Fotók: Naszradi András

Kedvenc időtöltésével az üvegfestészettel már csak a nagyobb éves szabadságok alatt van ideje. Pihenni a családjával pedig – főleg a nagy hőségben – a kert gyümölcsfái, de legfőképp óriás diófája alatt szeret. Kertes házukat egyébként két önkéntes kertésszel, Pötyivel a foxival és Foltossal a tacskóval osztják meg. Az ebek teljes szabadságot élveznek a kertben.