Hírek

100 ezerért újítják fel az Apátfalvának kölcsönadott Petőfi szobrot


Nemsokára elviszik a makói József Attila Múzeum kertjéből azt a Petőfi szobrot, melyet a makói képviselő-testület az apátfalviak kérésére adott kölcsön még tavaly novemberben a szomszédos településnek, hogy az méltó eméket állíthasson a lánglelkű költőnek. Arra azonban nincs pénzze, hogy új szobrot állítson, ezért kérték el a makói múzeumban őrzött Petőfi mellszobor közül az egyiket. Mégpedig azt, melyet még 1947-ben faragott kőbe Nagy Gyula, a város szülötte Alkotását 1954. március 14-én a gimnáziumi megemlékezésen helyezték el a makói Petőfi park bejáratánál.

Az alkotás háborítatlanul állt a helyén egészen az ezredfordulóig, amikor azt valaki ledöntötte. A kőszobor akkor megsérült – letört az orra. Ezt kijavították, de az alkotás már nem került vissza a helyére. 2004 márciusában a bronzból öntött változatát avatták újra, az eredeti alkotás a makói múzeum udvarán van ma is, az egykori szovjet hősi emlékmű mellett. Nos ezt a Petőfit kérték el az apátfalviak, de miután az múzeumi leltárban van, így nem lehet örökre odaadni, csak kölcsönbe.

Az alkotást – tudtuk meg Varga Pétertől, a község polgármesterétől, nemsokára elszállítják a múzeumból. Restaurálásával Szigeti Márton szobrászművészt bízták meg, erre100 ezer forintot szánt a testület.
– Október 6-án szeretnék felavatni a művelődési ház előtti téren, de ha a restaurálás addig nem fejeződik be, akkor a március 15-i községi megemlékezésen tennénk – mondta a község polgármestere.