A makói Balázs István Balázs az Édes otthon (munkacíme Ház, rendezője Badits Ákos) fényképezéséért kapta a Kodak Student Scholarship Awards operatőri kategóriájának különdíját..Az alkotó még gyerekkorában a Czibolya Kélmén vezetteMakói Videó- és Művészeti Műhelyben szerezte meg a szakma alapjait.

A Kodak 1991-ben vezette be ösztöndíj programját. A verseny célja, hogy elismerje a filmkészítésben kivételes tehetséggel és kreativitással bíró fiatal filmeseket. Az idei díjakat a University Film and Video Association (UFVA) konferenciáján a Montana Egyetemen hirdették ki.

Forgatás közben. Balázs István Balázs mögött. Fotó: facebook

A 28 éves Balázs István Balázs 1000 dollárt nyert tanulmányai folytatására, egy 3000 dollár értékű Kodak-csomag révén pedig következő vizsgafilmje elkészítése válhat egyszerűbbé. A szakember a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Máthé Tibor osztályában végzős hallgató.

A beérkezett pályamunkák közül a díjazottakat elismert filmes szakemberekből álló zsűri választotta ki, élén a neves operatőrrel, John Bailey-vel (Amerikai dzsigoló, Idétlen időkig, Lesz ez még így se). A kategória fődíját a New York University szingapúri hallgatója kapta, míg a filmrendezők mezőnyében orosz, amerikai és ugyancsak szingapúri siker született.

Az Édes otthon című 8 perces kisfilm egy harminc körüli lány testvérpár gyermekkora óta tartó rivalizálásának alakulását meséli el. Balázs István Balázs a napokban fejezte be diplomafilmjének forgatását kameraman BA szakon. A Borbála című mesefilm rendezője – akárcsak az Édes otthoné – Badits Ákos.
 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest