Oláh Nóra – Makó

A ”sorból való kilógás” nem szokatlan állapot a számára, hiszen már a diploma-kiállításán is papír makettekkel rukkolt elő, noha egy képgrafikustól alighanem sík munkákat vártak. Egyedi felfogása viszont felkeltette Kocsis Imre, a makói születésű festő- és grafikusművész figyelmét, így Kóthay Gábor 1989-ben és ’90-ben részt vehetett a Makói Grafikai Művésztelep munkájában.

 

A Munkácsy-díjas művész betúterveiből.

A kísérletező kedvű művész pályája később az alkalmazott grafika felé – vagy ahogyan ő emlegeti, az „alkalmazkodó” grafika felé – fordult (az elnevezés arra utal, hogy a megrendelői igény gyakran felülírja az alkotói elképzeléseket). Bár ő ezzel kapcsolatban úgy érzi, nem kellett túlságosan sok kompromisszumot kötni, a legtöbb megbízójával együttműködő, sőt baráti kapcsolatot sikerült kialakítania. Vállalt feladatai szinte mindig érdekesek: a könyvtervezéstől a sajtóhirdetésen át egészen a kerékpárlogókig. Az EDF-DÉMÁSZ szolgáltató éves jelentésének design-ja éppolyan különleges kihívást jelentő projektnek számított, mint mondjuk a legismertebb munkája, a Twilight- könyvsorozat híressé vált címsorának megalkotása. 2008-ban a Zaragozai világkiállítás magyar pavilonjának teljes arculattervezése fűződik a nevéhez.

Fő profilja persze a tipográfia. Az egykor állítólag diszgráfiás és csúnyán író betűtervező művész mintegy 47 betűcsaláddal gazdagította a teljes ábécét magában foglaló betűtípusok százezres táborát – ezzel a kollekcióval a magyar tervezők élén áll. Alapító tagja a Magyar Betű Társaságnak.

 

Könyborítók…

Az alkotás öröme, a feladatokban rejlő kihívások éltetik a mindig megújuló művészt, aki soha nem törekedett kitüntetések begyűjtésére – ám azok néha megtalálták. 2011-ben az Aranyrajzszög Díj birtokosa lehetett. (Ez az elismerés a tervezőgrafika műfajában tevékenykedő kiemelkedő alkotók és alkotásaik elismerésére jött létre, a szakmabeliekből alakult Arany Rajzszög Társaság jelölése alapján.) 2012-ben pedig megkapta az egyik legnagyobb szakmai elismerésnek számító Munkácsy-díjat.

 

Az alkalmazott grafika érdekli.

Hivatásának másik fő területe az oktatás: egykori iskolájában, a szegedi Tömörkény István Művészeti Szakközépiskolában grafika elméletet és gyakorlatot tanít, emellett a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) képzőművészeti karának is tanára.
Nemrégiben a makói közönség is meggyőződhetett arról, hogy Kóthay Gábor betűkompozíciói valódi műalkotások – a Hagymaházban megrendezett kiállításra (és később a NATURA Marosmenti Művésztelepre) Karsai Ildikó, az alkotótelep és a Városház Galéria vezetője hívta meg a szegedi betűművészt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest