Makó

Csőtörés utáni kátyúzás akasztotta ki az apátfalvi cigány politikust


Korom András – Apátfalva

– 15 évvel ezelőtt a portánként 25 ezer forintos önerőt az útépítéshez én gyűjtöttem össze a zömében cigányok által lakott Csokonai utcában. A mostani szennyvíz csatornázás közben itt dolgozott gépek azonban összetörték az aszfaltot, ahol a markoló letette a kanalát, ott pedig lyukat vájt az úttestbe – panaszolta a helyszínen Károlyi Sándor.

A helyzettől azután sokallt be, hogy házával a szemközti ingatlan előtti csőtörés nyomát hétfőn közmunkások tüntették el, mégpedig úgy, hogy kibetonozták az aszfalt megsérült részélt, ahogy tették ezt néhány az utcában tátongó kátyúval is. Márpedig a kátyúkba került beton már akkor is megreped majd, ha arra ráhajt a szemetes kocsi.

Károlyi Sándor az egyik kátyúnál. Az abronccsal a közmunkások takartákle, hogy senki se hajtson át rajta, míg meg nem köt.


Károlyi Sándor úgy érzi, hogy Varga Péter semmibe veszi a Csokonai utcában élőket nem csak ezzel, de azzal is, hogy a csatorna nyomvonalának építésekor megsérült útest széléhez eddig senki sem nyújt, miközben a – Károlyi Sándor szerint – magyarok lakta Pacsirta utca teljesen új aszfalt burkolatot kapott.

– Mi is fizetjük a helyi adót, nem tudom, hogy miért maradunk mégis hátrányban – tette hozzá Károlyi Sándor.

Az ugyancsak a Csokonai utcában lakó Kisalbert Tibor pedig amiatt panaszkodott, hogy a ház előtt ugyan felbontották a járda és az út közötti területet, hogy ott fektessék le szennyvíz-hálózat gerincvezetékét, de a munkások nem állították helyre az eredeti állapotot, így a takarosan rendbe tett ház előtt hatalmas, sáros kátyúk maradtak.

Kisalbert Tibor háza előtt alaposan megsüllyedt a csatorna fölötti föld.

Károlyi Sándor azt mondta, hogy hiába keresik fel panaszaikkal a Csokonai utcaiak a polgármestert, nem tudnak beszélni vele. A cigány politikus – aki szeretné elérni az út teljes helyreállítását – azt mondja, hogy ha kell, a problémával a térség országgyűlési képviselőjéhez, illetve akár bírósághoz is fordul.

– Az elmúlt két és fél évben az apátfalvi csatornázás az helyi önkormányzat szigorú ellenőrzése mellett folytak. A Csokonai utcában valóban volt csőtörés, azt a viziközmű társulat csak úgy tudta kijavítani, hogy az út szélét megbontotta egy kis területen. Az út két széle a teljes Csokonai utcában már a csatornázás előtt hálósan össze volt törve. A csőtörés helyszínén ezt a hálós összetörést bontották meg. A legutóbbi esőzések miatt nem akartam, hogy ez a kátyú ott maradjon, ezért mondtam a közmunkásoknak, hogy betonozzák be ezt és a többi kátyút, ahogy közmunkások kátyúznak a faluban máshol is – mondta Varga Péter polgármester. – A kisebb problémákat így oldjuk meg, olcsóbban, mintha útépítő céget hívnánk. Nem csak a Csokonai, de a többi utca burkolata is önerőből épült.

Apátfalva polgármester hangsúlyozta: nem tesz különbséget utca és utca között. A Pacsirta és a Hajnal utcákat azért aszfaltozták újra, mert ott a hosszában vágták fel az úttestet. A csatornafelújítás során azokat az utcákon, ahol így történt, ott újra kellett aszfaltozni. (Makón is így történt – a szerk.)

Varga Péter elmondta, hogy se ő, se az önkormányzat nem tett és nem tesz különbséget az utcák között aszerint, hogy kik lakják. A cigányok által is lakott Móricz Zsigmond utcán is építettek utat. A Csokonain, ahol szintén nem csak cigányok élnek, pedig korábban megcsinálták a járdát. A szintén vegyesen lakott Toldi utcán pedig tört betonnal sármentesítették az utat.